biznis
0

Svjetska tržišta pogođena stanjem na američkom tržištu

Sarajevo-x.com
Akcije od Sidneja do Londona su u utorak pale već po drugi put, vukući za sobom cijene robe i obećavajući gorak početak za Wall Street.

Investitori su se rješavali aktiva izloženih riziku globalnog ekonomskog zastoja. Evropske dionice, koje ranije nisu bile pogođene padom, pale su za više od jedan posto nakon što je japanski benchmark Nikkei izgubio 5,7 posto na vrijednosti, što je ujedno i najgori gubitak u jednom danu od početka sesije nakon 11. septembra i terorističkih napada na SAD.

MSCI mjerilo za druge azijske akcije je palo za više od sedam posto.

"Mnogo je straha u ovoj ulici i širom svijeta i svi jedva čekaju da se riješe svojih dionica, što je trenutno dobra šansa za one koji žele da kupuju akcije“ – izjavio je Tom Hougaard, glavni marketinški planer City Indeks Makertsa za MSNBC.com.

MSCI-ev glavni svjetski akcijski indeks je pao za 1,8 posto, što je najveći registrovani pad od oktobra 2006. godine.

Šangajski terminske transakcije cinka i bakra su pale za četiri posto ispod svoje dnevne granice zbog prisutnog straha da bi recesija u SAD-u mogla utjecati na potražnju sirovim materijala.

Milijarder i investitor George Soros je izjavio da je svijet suočen sa najgorom finansijskom krizom od Drugog svjetskog rata i da SAD-u prijeti recesija.