biznis
0

Svjetska banka pohvalila saradnju u projektu "Održivo upravljanje otpadom"

FENA
Ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH Nevenko Herceg sa suradnicima danas je u Sarajevu razgovarao s delegacijom Svjetske banke o implementaciji projekta "Upravljanje čvrstim otpadom" kojeg ovo ministarstvo implementira na području cijele BiH, saopćeno je iz ureda ministra Hercega.

U gostujućoj delegaciji iz Svjetske banke bili su Aniruddhe Dasgupta, voditelj projekta te Bjorn Philipp i Vesna Frančić. Sastanku je nazočio pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Zdravko Begović.

Projekt "Upravljanje čvrstim otpadom" je od izuzetnog zanačaja za cijelu regiju i direktno doprinosi poboljšanju stanja okoliša i upravljanju prirodnim resursima kojima BiH obiluje.

Projektom je stvoren model upravljanja otpadom koji kroz niz od 16 regionalnih centara u FBiH za upravljanje otpadom treba biti integriran u sustav BiH.

Uz neospornu korist za okoliš, projekt oživljava nova gospodarska kretanja, otvaranje novih radnih mjesta te otvara nove mogućnosti povećanja broja stanovnika obuhvaćenih organiziranim prikupljanjem komunalnog otpada i njegovim kvalitetnim zbrinjavanjem.

Predstavnici Svjetske banke su ocjenili projekt vrlo uspješnih i odali priznanje predstavnicima Federalnog ministarstva okoliša i turizma na čelu s Nevenkom Herceg te predstavnicima Ministarstva za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za izuzetno uspješnu suradnju pri implementaciji ovog značajnog projekta.

Do danas su uspostavljeni centri za upravljanje otpadom u Zenici i Sarajevu na području FBiH te centri u Bijeljini i Banjoj Luci na području Republike Srpske.

Dinamičkim planom provođenja projekta predviđeni su centri u Tuzli, Bihaću, Livnu i Mostaru.

Na području Tuzlanskog kantona došlo je do intenzivnog stvaranja NIMBY efekta, tako da je projekt došao do nesavladivih prepreka, dok su aktivnosti u vezi uspostavom centara u Bihaću, Livnu i Mostaru u skladu s dinamikom projekta.

Otvorena je mogućnost financiranja izgradnje nove lokacije na podrujučju Goražda za podrinjsku regiju.

Federalni ministar Nevenko Herceg je posebno istaknuo potrebu za izgradnjom centra za upravljanje otpadom na području Hercegovine kao ugroženog kraškog područja posebne poroznosti tla na kojem trenutno nema niti jednog odlagališta u skladu s direktivama Europske unije.

Ministar je zaključio sastanak upućujući na potrebu organizirane državne kampanje koja treba doprinijeti smanjenju NIMBY efekta - ”ne u mom dvorištu” te doprinijeti pojačanoj gospodarskoj aktivnosti na područjima koja se odluče prihvatiti centre za upravljanje otpadom.

Otpad je naša svakodnevica, svi ga stvaramo i svi moramo snositi trošak njegovog zbrinjavanja.

Ova konstatacija sadržana je u svim direktivama Europske unije u formi poruke „zagađivač plaća”, a u ovom slučaju to smo mi, stanovnici Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ureda ministra Nevenka Hercega.