biznis
0

Svjetska banka odobrila 400 miliona dolara kredita za BiH

FENA
Šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio novu Strategiju partnerstva (Country Partnership Strategy -CPS) za BiH u kojoj je određen način saradnje s BiH tokom naredne četiri godine.

Odbor Svjetske banke također je odobrio IDA kredit za Projekt cestovne infrastrukture i sigurnosti od 25 miliona dolara.

"Nova Strategija za BiH podrazumijeva kreditni program od oko 200 miliona dolara za podršku prioritetima zemlje, uključujući integraciju s Evropskom unijom. Taj će program biti dodatno podržan s oko 200 miliona dolara koji su na raspolaganju u okviru već odobrenih projekata", istakao je Mantovanelli.

Ovim programom Svjetska banka će pružiti podršku za investicije u infrastrukturu, komunalni razvoj, sektore transporta i energetike, poboljšanje poslovnog okruženja, reformu javnog sektora i reformu socijalnog sektora.

Mješavinom finansijskih i nefinansijskih usluga, Svjetska banka će pružiti podršku vladi na ostvarivanju svojih razvojnih ciljeva unapređenja infrastrukture i investicione klime, povećanja efikasnosti javne potrošnje i jačanja pružanja usluga, posebno onih usmjerenih na najugroženije segmente populacije.

Tokom provođenja Strategije, BiH će izvršiti prelazak sa zaduživanja po povoljnim IDA uvjetima na komercijalnije, ali još relativno jeftino zaduživanje po IBRD uvjetima.

“Prelazak na IBRD ukazuje da imamo povjerenja u zemlju da se kreće u dobrom pravcu“, kazao je Mantovanelli. Projekt cestovne infrastrukture i sigurnosti je operacija od 25 miliona dolara koja ima za cilj ubrzanje obnove mreže glavnih cesta i poboljšanje institucionalnog kapaciteta u vezi sa sigurnošću na cestama. Ovaj projekt dolazi kao odgovor na vladin zahtjev da se usmjeri na razvoj i zaštitu osnovne transportne infrastrukture radi podržavanja rasta.

Projekt će finansirati rehabilitaciju oko 240 km regionalnih cesta u Federaciji i Republici Srpskoj. Projekt će također pružiti pomoć za izradu strategije unapređenja sigurnosti na cestama u zemlji.

IDA kredit Svjetske banke od 25 miliona dolara je dio šireg programa rehabilitacije cesta koji finansiraju vlade dvaju entiteta, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Zamjenica direktora Direkcije za ekononsko planiranje Vijeća ministra BiH Azemina Vuković naglasila je dobro partnerstvo sa Svjetskom bankom dodajući da su državne institucije aktivno učestvovale u pripremi dokumenta nove strategije.

Ona se osvrnula i na postignuća Razvojne strategije BiH - PRSP, kazavši da je zaključno s junom implementirano 62 posto mjera. Najveći preostali dio su mjere koje se još provode, a za oko pet posto mjera još se nije počelo s implementacijom.

“Zadovoljni smo kako je ekonomija napredovala u prethodnom periodu, ali smatramo da je proces reformi mogao biti brži, posebno kada se radi o unapređenju poslovnog ambijanta“, prokomentirao je Mantovanelli.