Žestoko protiv
162

Svjetska banka o SBB-ovom prijedlogu: Ne može biti moratorija na 6 do 12 mjeseci

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svjetska banka je reagovala na prijedlog SBB-a da se u federalni korona-zakon uvede obavezni moratorija na kredite za sve fizičke i pravne osobe na period od 6 do 12 mjeseci, kao i limit kamatne stope od 1 posto na kredite u moratorija.
“Svjetska banka je izričito protiv apsolutnog moratorija, koji bi se primijenio na sve dužnike, bez obzira na njihovu finansijsku situaciju, kao i protiv propisivanja bankama visine kamate koju mogu zaračunati na svoje zajmove!", rekao je Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke u BiH.

Svjetska banka smatra da kombinacija generalnog moratorija (bez obzira na mogućnost dužnika da vrši otplatu) uz kamatne stope niže od tržišnih, bez ozbiljnijih analiza, da bi se dobio uvid u posljedice po banke, predstavlja značajan rizik za ekonomiju, iz mnogo razloga.

"Prvo, nameće značajan rizik po stabilnost, potkopavajući likvidnost i kapital banka. Drugo, narušava disciplinu plaćanja, omogućavajući neplaćanje i onim dužnicima koji su finansijski sposobni, ali ne žele plaćati – a to će samo otežati i povećati troškove dobivanja kredita u budućnosti za dobre klijente. Treće, može dovesti do poremećaja u smislu odobravanja kredita klijentima koji nisu bili komercijalno održiv ni prije COVIDa-19, na račun sektora koji imaju veći potencijal. U svjetlu tih razmatranja, snažno potičemo vlasti da preispitaju predloženu mjeru politike", saopćeno je iz Svjetske banke.

Kako se navodi, kad kreatori politike donose razne mjere za olakšanje dužnicima, od kritičnog je značaja da njihov dizajn bude dobro promišljen, da bi se zaštitio javni interes i očuvala sigurnost i stabilnost bankarskog sistema, kao i finansijska stabilnost.

"Ako bi ove mjere otišle predaleko, to bi moglo u narednom periodu predstavljati izazov za stabilnost, uz slabljenje bankarskog sektora, što bi dovelo do pogoršanja negativnog ekonomskog uticaja COVID-19. To je posebno značajno za zemlje Zapadnog Balkana i druge zemlje u Evropi, u kojima je svjetska finansijska kriza ostavila dugotrajne posljedice u smislu nenaplativih zajmova, praćenih istrajnim negativnim uzročno-posljedičnim odnosnima između slabog učinka finansijskog sektora i sporog ekonomskog rasta. Ta iskustva naglašavaju značaj opreznog dizajniranja mjera, da bi se očuvali teško postignuti rezultati u prethodnoj deceniji", poruluje se u zvaničnom saopćenju.

Zaključuje se da je, dok organi vlasti razmatraju politike, od ključnog značaja da dizajn mjera uzme u obzir finansijski uticaj svake mjere olakšanja na banke.

"Finansijski uticaj na banke treba biti eksplicitno uključen u dizajn mjera, da bi se zaštitio javni interes za stabilnost banaka. Jednako je značajno i da se bude svjesno moralnih opasnosti u smislu onih koji namjerno izbjegavaju plaćanje (koji imaju finansijske mogućnosti, ali ne žele plaćati), kao i tzv. zombi zajmoprimaca (koji su i prije COVID-19 bili u poteškoćama i koji nisu održivi)", navodi se na kraju iz Svjetske banke.

Podsjetimo, SBB je usvajanje korona-zakona uslovio uvođenjem moratorija na kredite za sve pravne i fizičke osobe u trajanju od godinu dana i najmanje šest mjeseci od proglašenja prestanka opće opasnosti i stanja prirodne nesrece u FBiH. Također, SBB traži da se za vrijeme moratorija kamata ograniči na jedan posto.