Švedska zbog koronavirusa upada u najveću recesiju u svojoj historiji

Švedska zbog koronavirusa upada u najveću recesiju u svojoj historiji
129
R. D.
26.3.2020. u 09:18
74
komentara
129

dijeljenja
Švedska zbog koronavirusa upada u najveću recesiju u svojoj historiji Foto: EPA-EFE
Najveća nordijska ekonomija i jedna od najbogatijih zemalja svijeta vrlo će vjerovatno pasti u najveću recesiju u svojoj historiji.
Kako prenosi Bloomberg Švedskoj će pandemija koronavirusa pričiniti više štete od velike finansijske krize iz 2008. godine.

Švedski BDP, prema Swedbankovim analitičarima, ove će godine pasti za četiri posto. No, kako su rekli, ako ekonomski šok rezultira valom bankrota kompanija, taj bi pad mogao dostignuti čak osam posto.

Uz sve to očekuje se da će u sljedećih nekoliko mjeseci nezaposlenost porasti za deset posto.Te prognoze jasno pokazuju brzinu kojom je širenje virusa preokrenulo svijet naglavačke.

Još u januaru Swedbank je predviđala rast švedske ekonomije za 1,4 posto u ovoj godini. Ipak, s blokadom globalne ekonomije, skandinavska zemlja koja je ovisna o trgovini suočava se s recesijom koja će biti šira i brža od financijske krize, kažu analitičari Swedbanka.

The Riksbank - švedska centralna banka, reagovala i jasno je dala do znanja da će se osim sniženja kamatnih stopa oslanjati i na druge mjere podrške, a one uključuju kupovinu korporativnih obveznica i jeftine bankarske zajmove kako bi se spriječila kreditna kriza.
Prijavi grešku


Komentari (74)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...