biznis
1.5k

Svečano otvoren sarajevski hotel "Holiday"

Piše: Š. B.
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
U Sarajevu je večeras i zvanično otvoren hotel "Holiday", a čast da presiječe vrpcu imao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Svečanom otvorenju su pored predsjedavajućeg Izetbegovića i vlasnika Europe grupacije Rasima Bajrovića, prisustvovali i brojni gosti, kako domaći tako i strani.

"Na početku rada ovog hotela iskreno čestitam vlasniku i direktoru Europe grupacije Rasimu Bajroviću. Svim Sarajlijama puno znači ovaj hotel, koji nas prije svega podsjeća na Olimpijadu 1984. godine i opsadu Sarajeva 1992.-1995. godine. Tokom rata ovo je bilo jedino mjesto gdje su odsjedali novinari međunarodne zajednice", rekao je Izetbegović.

Vlasnik Rasim Bajrović je potvrdio da će "Holiday" biti najveći kongresni centar u regionu i da će nositi naziv "Internacionalni kongresni centar Sarajevo".

"Ovo je hotel sa respektabilnim smještajnim kapacitetom – 400 soba, 10 konferencijskih sala kapaciteta 2.500 mjesta. Trenutno zapošljavamo 110 ljudi, a do kraja godine hotel će imati 200 uposlenika", naglasio je on.

Hotel "Holiday" je, kako kazao je Zlatko Lagumdžija, jedini hotel na svijetu sa dvije historije (Zimske olimijske igre 1984. i rat 1992.-1995.).

"Da se bilo kojem hotelu dešavalo ono što se desilo ovome za vrijeme rata to bi bio hotel 'spomenik' sa najsvjetlijom tradicijom", istakao je Lagumdžija.

Operni pjevač Ivica Šarić također je izrazio zadovoljstvo što je sinonim Sarajeva ponovo otvoren.

"Za veoma kratko vrijeme vidjela se reinkarnacija jednog od simbola Kantona Sarajevo. Vlasnik Bajrović i njegove kolege su veoma ozbiljni investitori koji nam pune budžet", zaključio je u izjavi za Fenu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je uveličao svečano otvaranje hotela "Holiday".

Hotel ''Holiday'' do kraja godine bit će renoviran u potpunosti, a znatan dio su novi vlasnici, Europe grupacija, u protekla dva mjeseca uspjeli obnoviti. Renovirano je kompletno prizemlje u okviru kojeg je i devet kongresnih sala. Više od pola opreme koja je bila u hotelu je zamijenjeno, a korišteni namještaj doniran je područjima koja su zadesile poplave prije dvije godine.

Hotel će raspolagati sa 400 soba i 10 luksuznih apartmana, kao i sa 15 konferencijskih sala od kojih najveća prima 500 osoba. Kapaciteti hotela u budućnosti se namjeravaju širiti kako bi odgovorili na zahtjeve turista.

Holiday će biti pionir u razvoju kongresnog turizma, a posjeduje i dva predsjednička apartmana koji su najveći u regiji te imaju po pet soba.