Historijski projekat
309

Svečano otvoren i u rad pušten vjetropark Podveležje 1 iznad Mostara

D. Be.
Danas je iznad Mostara, povodom Dana nezavisnosti BiH, svečano otvoren vjetropark Podveležje 1.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je svima koji su učestvovali u realizaciji, kako je nazvao, historijskog projekta. Otvaranju je prisustvovao i drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Danas je dan, kada smo izuzetno ponosni svi koji nosimo ovu državu u srcu. Dodatni razlog za ponos jeste ovaj projekat. Drago mi je što upravo na ovaj dan imamo priliku da ga svečano otvaramo i da otpočinje s radom u korist ove države i njenih građana", kazao je.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Poručio je da projekti poput ovoga pokazuju ozbiljnost i snagu države.

"Oni pokazuju našu čvrstu opredijeljenost za razvoj, ali i sposobnost da državu vodimo tim putem. Siguran sam da, uspješno realizirajući ovakve projekte, na najbolji način ispunjavamo obavezu prema historijskoj generaciji, koja je prije 29 godina izborila samostalnost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine i ostavila nam je da skrbimo o njoj, kao uslovu naše slobode i našeg opstanka", dodao je.

Energetika je temelj moderne ekonomije. Ali energetika je i mnogo više od toga. Ona prožima svaku poru savremenog života i suštinski ga određuje. Kao takva, energetika ne predstavlja samo temelj razvoja jedne zajednice, već i temelj njene sigurnosti i u konačnici uslov njenog opstanka.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Kroz iskustvo agresije mi smo na najbolji način iskusili šta znači energetska nezavisnost. Agresor je koristio energetske izvore kao oružje. Ograničavajući dotok energije, neprestano je stvarao uslove nepodnošljivosti s ciljem da nas trajno ukloni sa teritorije na koju je kidisao. Energetski resursi koje smo tada kontrolisali, poput dijela kapaciteta Elektroprivrede, predstavljali su sredstvo od neizmjernog značaja za odbranu i očuvanje države. Tako je i danas. Energetski sektor, a naročito polje proizvodnje električne energije predstavlja izuzetno važno državno pitanje. Zato me iznimno raduje što je ovaj projekat samo jedan u nizu projekata, kojima se jača energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine", rekao je Džaferović.

Ogroman je značaj, koji će vjetropark Podveležje 1 imati na našu ekonomiju.

"Već je sama njegova izgradnja predstavljala izuzetnu investiciju. Naročito me raduje što su bosanskohercegovačke firme imale značajno učešće u izgradnji ovog vjetroparka. Naročito se zahvaljujem radnicima koji su uložili svoj rad i trud, te podcrtavam ulogu inžinjera Elektroprivrede Bosne i Hercegovine koji su nadzirali izgradnju kako bi ovaj pogon bio ovo što ovdje danas vidimo", izjavio je.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Fascinantni su podaci koji govore o snazi vjetroparka Podveležje 1. Fascinantni su i podaci o smanjenju emisija CO2 do kojeg će doći zahvaljujući ovom projektu. Činjenica da ćemo imati dodatnih 130 gigavat-sata na godišnjem nivou, a da će se emisija od fosilnih goriva smanjiti sa 130.000 tona predstavlja izuzetnu stvar.

"Ovo je prvi veliki projekat Elektroprivrede Bosne i Hercegovine iz obnovljivih izvora energije. Vjerujem da je ovo samo prvi u nizu ovakvih velikih projekata. Vođeni prvenstveno željom da radimo na zaštiti okoliša, radi zdravlja i uslova života našeg stanovništva, mi kao država trebamo ići sve više ka obnovljivim izvorima energije. Na koncu, to je nešto na što nas obavezuje i naš put ka članstvu u Evropskoj uniji. Budućnost je sigurno u obnovljivim izvorima energije. To je strateški put kojim trebamo postepeno ići, imajući u vidu očuvanje radnih mjesta, kako bismo, bez ekonomskih šteta, išli ka cilju smanjenja štetnih emisija", poručio je.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

VE Podveležje instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark Elektroprivrede BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Izvođač radova je Siemens.

Generalni direktor Javnog poduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) Admir Andelija kazao je ranije kako je ovo prvi park kojeg gradi EPBiH, a u koji je uloženo oko 130 miliona maraka.