IT industrija
73

Sve veći interes za oblast Data Science u BiH

Klix.ba
U saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Sarajevu, asocijacijom studenata EESTEC i podršku BIT Alijanse održan je jedan u nizu događaja u sklopu projekta Data Science Days koju je pokrenula bh. kompanija Atlantbh.

Predavanje je privuklo veliki broj softver inženjera, IT entuzijasta, predstavnika IT kompanija, ali i studenata koji pokazuju sve veći interes za ovom oblasti.

Nedavno održana Konferencija za razvoj softverske industrije u BiH održana u zgradi Parlamenta BiH istakla je potencijale kojima raspolaže domaća softverska industrija, kao i kontinuiranu potražnju na svjetskom tržištu. Zaključeno je da obrazovanjem 25.000 softver inženjera IT industrija ima priliku da postane najjača bh. industrija i pokretačka snaga bh. ekonomskog razvoja.

Upravo je to jedan od razloga ovakvog projekta koji ima za cilj prenijeti znanje i pokazati primjenu jedne nove i veoma interesantne sfere u oblasti IT-a, a to je Data Science ili Nauka o podacima.

Belma Ibrahimović, asistentica na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i Data Scientist u kompaniji Atlantbh, objasnila nam je šta je to čime se ona bavi: "Data Science je relativno novo mutidisciplinarno naučno-tehničko polje, koje uz pomoć podataka, statističkih alata, mašinskog učenja i programiranja transformiše svijet u kojem živimo. Količina podataka će u narednom periodu rasti više nego ikada, s njom i potreba za Data Science-om, a takozvana era podataka će svakim danom otkrivati nove mogućnosti primjene alata Data Science-a."

Stotinjak osoba koje su posjetile ovaj događaj imali su priliku razmijeniti iskustva i iz prve ruke saznati sve o najnovijim metodama, alatima, i najboljim praksama u svijetu Data Science-a.

"Bez obzira na fantastičan razvoj hardwarea, od iPhonea to električnih Tesla automobila, prava vrijednost leži upravo u podacima koje ti uređaji prikupljaju i kako te podatke na pametan način pretvoriti u nama korisne informacije. Mi smo na vrijeme prepoznali ovaj trend i već godinama investiramo vrijeme i ljude i bavimo se naprednom analizom podataka i korištenjem algoritama vještačke inteligencije, na projektima za najveće svjetske kompanije. Organizacijom ABH Data Science Days želimo nesebično sa svima zainteresiranima podijeliti znanje i uputiti javni poziv IT i akademskoj zajednici da nam se pridruže na ovoj nevjerovatnoj avanturio", istakao je Milad Čerkić, CEO Atlantbh.

Haris Osmanbegović, član EESTEC-a i student II godine Odsjeka za računarstvo i informatiku smatra da su događaji poput ovog potrebni fakultetu: "Ovakvi događaji su iznimno važni za studente jer upotpunjuju znanje stečeno tokom studija. Smatramo da je praksa iz Data Science-a koju nudi kompanija Atlantbh izuzetan način da studenti praktično primjene naučeno i nadamo se da će Data Science Days povećati zainteresovanost studenata za ovu oblast naše struke".

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Samim Konjicija uvijek podržava događaje koji imaju za cilj unapređenja znanja studenata.

"Projekat Data Science Days predstavlja dio izuzetno dobre saradnje koju Elektrotehnički fakultet u Sarajevu već duže vrijeme ima sa kompanijom Atlantbh. Zajednički cilj nam je da naši studenti i drugi zainteresirani, kroz predavanja stručnjaka iz Atlantbh koji se fokusiraju na rješavanje realnih problema, steknu uvid u ulogu aktuelnih i naprednih tema u svakodnevnom radu današnjeg profesionalca. Mašinsko učenje, statistika, datamining i druge slične teme već godinama imaju svoje naglašeno mjesto u studijskim programima koji se izvode na Elektrotehničkom fakultetu i ovo je najbolji način da se ukaže na aspekte njihove primjene. Data Science danas predstavlja jednu od najaktuelnijih disciplina u oblasti računarstva i nema sumnje da je ovaj projekat pravi pogodak. U saradnji sa Atlantbh ćemo nastojati i u budućnosti ponuditi projekte sa interesantnim i aktualnim sadržajima za naše studente", rekao je dekan Konjicija.