{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suhad Ećo: Nacrt zakona o porezu na dobit u FBiH treba poboljšati

12.10.2015. u 17:36
17
Suhad Ećo: Nacrt zakona o porezu na dobit u FBiH treba poboljšati
17
Suhad Ećo: Nacrt zakona o porezu na dobit u FBiH treba poboljšati
Suhad Ećo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Upravnog odbora Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH i vlasnik jedne od najbrže rastućih kompanija u BiH Ećo Company smatra da je Nacrt zakona o porezu na dobit u FBiH potrebno poboljšati te je iznio i konkretne prijedloge kako to učiniti.
Trenutno važeće porezne olakšice stimuliraju proizvodnju i izvoz kao osnove realnog sektora što se pozitivno odražava i na otvaranje radnih mjesta u trgovini i uslužnim djelatnostima.

"Mislim da govorim ispred svih privrednika u FBiH kada kažem da bi cilj donošenja novog zakona trebao biti privlačenje novih investitora, izgradnja novih fabrika, rast i razvoj domaće privrede i kao efekat svega toga nova radna mjesta", smatra Ećo.

On naglašava da je u Nacrtu Zakona, između ostalog, sporno ukidanje povlastica za firme koje su izvozile više od 30 posto svojih proizvoda i usluga izvan BiH, kao i uslovi koje porezni obveznik mora ispunjavati da bi dvostruki iznos bruto plaće isplaćene novoprimljenim zaposlenicima bio porezno priznat kao rashod.

"Davali smo prijedloge reinvestiranja dobiti u osnovnu djelatnost. Ako privrednici investiraju u nove tehnološke linije ili u otvaranje novih radnih mjesta to bi bio jedan sasvim opravdan razlog za olakšice. Tu je i jedan set olakšica za finansiranje sportskih klubova i slično", dodaje Ećo.

Također napominje da zemlje u regionu imaju mnogo povoljnije uslove koje privlače strane investicije dok mi taj trend ne pratimo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: