Privreda
7

Čengić: Novi Zakon o porezu na dobit ne stimuliše izvoz

Piše: M. H.
U Tuzli su se danas okupili poslodavci sa područja Tuzlanskog kantona, ali i Federacije BiH, kako bi sa predstavnicima vlasti razmatrali novi prijedlog Zakona o porezu na dobit.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Cilj današnjeg okupljanja poslodavaca bio je razgovor o Zakonu o porezu na dobit, koji je usvojen u nacrtu na Parlamentu FBiH, istakao je Sejfudin Čengić predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

"Želimo da nam premijer FBiH iz prve ruke kaže zbog čega je predložen onakav tekst Zakona", rekao je Čengić i naglasio da se poslodavci ne slažu sa određenim odredbama, te da će tražiti da se te odredbe ugrade onako kako poslodavci predlože, te da će oni insistirati na tome.

Nećemo dozvoliti ni u kojem slučaju da nam izvoz ne bude stimulisan, poručuje Čengić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Pojašnjava da u dosadašnjem zakonu poreza na dobit bili oslobođeni svi oni koji su izvozili više od 30 posto svojih proizvoda i usluga, te da je novim zakonom to onemogućeno.

Poslodavci smatraju da to nije stimulativno za razvoj bh. privrede, a nadasve izvoza koji je, prema njegovim riječima, najkvalitetniji dio poslovanja, jer putem izvoza stvara mogućnost za nova ulaganja i razvoj.

"Na temu Zakona o porezu na dobit FBiH poslodavci imaju nekoliko značajnih primjedbi", rekao je Faruk Širbegović, član Udruženja poslodavaca TK i vlasnik firme Širbegović Group. "Ne slažemo se sa zakonskim rješenjima koja su predviđena. Predlažemo prije svega da se zadrži poticaj na izvoz, oslobađanje od poreza za 30 posto izvoza, jer je to značajan motiv za poslodavce".

Širbegović je dodao kako bi trebalo preispitati i poticaj koji je važio za velike državne kompanije ili veoma velike kompanije gdje je u slučajevima ako se investira 20 miliona KM u roku od pet godina dolazilo do oslobođanja i poreza na dobit. On smatra da to treba prilagoditi i manjim poslodavcima i poduzetnicima.

Fadil Novalić (Foto: Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Klix.ba)

Kada je riječ o Nacrtu novog Zakona o porezu na dobit, za koji su poslodavci potcrtali da imaju primjedbe, premijer FBiH Fadil Novalić pojasnio je da se radi o mjeri iz reformske agende usaglašavanja i harmonizacije poreza sa EU, iz Sporazuma o pridruživanju, u kojem se traži da se ne podupire izvoz, jer se time deformira tržište EU, dodavši da je EU izričito tražila da se to ukine, jer se na takav način ne može izaći na njihovo tržište.

Novalić pojašnjava da je do sada izvoznik 30 posto proizvoda bivao oslobođen porez na dobit, te naveo da će Vlada FBiH ići u smjeru da onoliko koliko procenata izvoznik izveze u toj mjeri bude oslobođen poreza, a ne u potpunosti sa 30 posto izvoza, kako je bio slučaj, istakavši da ukoliko to ne uspije, ići će se u smjeru harmonizacije poreza, da se na reinvestiranu dobit ne plaća porez, kakav je, prema njegovim riječima, slučaj u RS-u.