biznis
243

Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

Klix.ba
U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.

Riječ je o kompaniji Sućo d.o.o. koja proizvodi konstrukcijska rješenja za prilagođena vatrogasna vozila, te u saradnji sa njemačkom kompanijom Lentner svoje proizvode izvozi širom svijeta.

Suad Bešlić je jedan od trinaest korisnika USAID-ovog grant programa fokusiranog na ohrabrenje investicija iz bosanskohercegovačke dijaspore, te je nakon inspirativnog govora na Biznis forumu bh. dijaspore u decembru prošle godine, probudio interes domaće javnosti zbog čega je i nastao ovaj film.

Nakon ranjavanja u ratu, Bešlić je prebačen u Njemačku na liječenje. U periodu mira slijedi njegova priča o zaposlenju, integraciji, dodatnom obrazovanju, kao i inovativnom pristupu radu, zbog čega je stekao povjerenje svog šefa u Lentneru.

Bešlić jednog dana dolazi u Bosnu i Hercegovinu kako bi potražio nove radnike koje bi poveo sa sobom na edukaciju i rad u Njemačku, gdje se susreće sa nanom iz Seljublja, koja ga pita: "Ako moj sin ode, da li će za njim otići i njegova žena, i moje unuče?" Ovo pitanje je promijenilo sve, Bešlić se vraća u Bosnu i pokreće proizvodnju u Živinicama. Više o njegovom putu saznajte u videopriči "Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio, kako drugi ne bi otišli".