Promo
89

Stručnjaci iz Posao.ba odgovaraju: Da li je danas teško naći dobrog radnika

Koliko je danas teško pronaći dobrog radnika, isto tako ga je teško i zadržati. Problem je to sa kojim se bore poslodavci isto koliko i osobe koje se trude imati posao koji ih zadovoljava u svim pogledima.

Posao.ba vodeći je portal za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, koji ima i svoju Agenciju za posredovanje pri zapošljavanju u širim oblastima tržišta rada i za različite profile kandidata, a evo kako oni pomažu poslodavcima u BiH da se povežu sa kandidatima, kao i kandidatima da pronađu savršenog poslodavca za sebe. Na najčešće postavljana pitanja poslodavaca vodećem portalu za zapošljavanje u BiH odgovara Mersiha Čelik, savjetnica u Odjelu za podršku.

Imate problem? Rješenje stiže najkasnije do 16:00 h istog dana

Odjel za podršku klijentima ima primarni zadatak da svim poslodavcima pruži potrebnu podršku pri korištenju portala Posao.ba. Poslodavcima se pomaže pri registraciji kompanije na portalu Posao.ba te pri kreiranju profila, objavi oglasa, objavi članka, objavi bannera i samom korištenju profila unutar kojeg je omogućeno i korištenje Sistema za upravljanje prijavama kandidata (ATS - Application tracking system).

Podrška je tu da svakom poslodavcu pomogne pri odabiru korištenja alata na Posao.ba, odnosno da savjetuje koja vrsta oglasa je najbolja za kompaniju kao i za poziciju koju raspisuju. "Naš je cilj da svaki poslodavac bude zadovoljan uslugom koju je dobio, a prije svega da je zadovoljan krajnjim rezultatom, odnosno da pronađe najbolje kandidate za posao. U tu svrhu radi se i provjera zadovoljstva klijenata brojem aplikacija kao i kvalitetom. Mi garantujemo da će svaki poslodavac koji se javi sa bilo kojom vrstom pitanja ili zatraži pomoć u korištenju portala Posao.ba, isti dan (ukoliko je u pitanju radni dan) dobiti odgovor/pomoć najdalje do 16:00 h", ističe Mersiha.

Izazovi za podršku i za poslodavce

Broj poslodavaca koji se na Posao.ba javlja na dnevnom nivou varira. Statistike pokazuju da svakim radnim danom portal Posao.ba pruža podršku za desetine klijenata koji usluge portala koriste kako bi brzo i jednostavno pronašli kandidate za otvoreno radno mjesto.

"Naša je uloga i da poslodavcima pojasnimo na kojem principu funkcioniše portal Posao.ba jer se nerijetko i tu susrećemo sa različitim izazovima, npr. neki poslodavci misle da portal Posao.ba prosljeđuje biografije kandidata na njihov oglas a da kandidati nisu upoznati sa tim. Podrška je tu da svakom poslodavcu pojasni da ukoliko je poslodavac objavio oglas, sve prijave koje dođu na otvoreni konkurs poslao je isključivo sam kandidat", objašnjava Mersiha.

Poslodavci također imaju različite izazove sa kandidatima koji se prijavljuju, npr. nepotpune prijave, neodgovaranje na poziv za intervju. Dešava se i da osoba koja se prijavila na oglas, nakon što primi poziv od poslodavca, kaže da se nije prijavila i da ne zna o čemu se radi. U tom slučaju poslodavac može obavijestiti portal o takvim kandidatima a zatim će uposlenici portala sa njima stupiti u kontakt i pojasniti im funkcionisanje samog sistema. Potražilac često da ovakav odgovor, jer ne želi da se "osramoti" pred poslodavcem jer ne zna gdje i na šta se prijavio, ili se nije upozno sa samim oglasom ili se eventualno "pokajao" za poslanu prijavu.

Ranije je bio slučaj da su poslodavci pri objavi oglasa dobijali stotine prijava na oglas, te su imali problem pri selekciji kandidiata, zbog količine prijava. Poslodavci su se pri tom najčešće žalili na nepotpune prijave, kao i neodgovarajuće prijave. Naime, poslotražioci/posloprimci se često prijavljuju na pozicije za koje ne ispunjavaju niti jedan uslov iz oglasa. Također, jako mnogo žalbi dolazi i na nepojavljivanje na pozvani/zakazani intervju kod poslodavca, bez ikakvog javljanja ili obavještenja.

Trenutno je tržište rada drugačije, sada se na oglas češće prijavljuju kandidati koji zaista odgovaraju radnoj poziciji i ispunjavaju uslove.

Usluge portala Posao.ba za poslodavce

Portal Posao.ba prije svega nudi poslodavcu objavu oglasa, čime je isti vidljiv osobama koje traže posao ili žele promijeniti zaposlenje, sa preko 40.000 pregleda dnevno.

Poslodavci mogu objaviti oglasu u formi kakvoj žele. Također imaju mogućnost objave kreativnog oglasa u vidu slike ili HTML oglas kojim mogu privući više pažnje poslotražioca/posloprimaca. Poslodavac svoj aktivni oglas može istaći u vidu premium oglasa – najistaknutiji oglas na naslovnoj stranici portala koji se uvijek nalazi u vrhu stranice.

Pored vidljivosti oglasa na portalu Posao.ba nudi i mogućnost objave na društvenim mrežama i drugim medijima, čime oglas može dosegnuti i do osoba koje nisu u aktivnoj potrazi za zaposlenjem, ali razmišljaju o promjeni i novim izazovima.

Svaki poslodavac koji objavi oglas na portalu Posao.ba, ima kreiran profil unutar kojeg besplatno može koristiti alat koji omogućuje prijem aplikacija na oglas, pregled prijava, selekciju, unos komentara, te komunikaciju sa poslotražiocem/posloprimcem. Ovaj alat dio je novog naprednijeg korisničkog profila poslodavca koji smo nazvali Posao.ba plus. Oznaka plus simbolizira da su poslodavcima na raspolaganju različite opcije koje će im olakšati zapošljavanje.

Šta je tačno Posao.ba plus

Posao.ba plus je novi napredniji korisnički profil poslodavca koji sadrži i sistem za prijem i praćenje prijava pristiglih na Vaš oglas (ATS). Putem tog sistema imate mogućnost pregleda prijava gdje automatski možete raditi predselekciju i selekciju, odnosno sortiranje prijava prema statusu kandidata. Ovakvim načinom pregleda i selekcijom formirate sebi "grupe" aplikacija, one koje ćete pozvati na razgovor, one koje nećete ili eventualno neke ostaviti u rubrici "ako bude potreban".

Prema formiranim grupama kandidata možete komunicirati grupno ili pojedinačno, te time kandidata obavijestiti o statusu njegove prijave. Također, za svakog kandidata možete unijeti komentar/Vaše zapažanje, te na taj način imate sve potrebne informacije na jednom mjestu. Kao posebna prednost izdvaja se to da radom u sistemu Posao.ba plus formirate sebi bazu kandidiata sa već unesenim mišljenima i kriterijima, te da imate mogućnost da uvijek i sa bilo kog mjesta pristupate istim. Potrebna Vam je samo internet konekcija i laptop/računar.

Promjene na tržištu rada

Ono što se ističe kao jako vidljiva promjena jeste svijest poslodavca o vrijednosti radnika. Ranijih godina radnik je za poslodavca bio "samo radnik", tj. jedna osoba više na platnoj listi, dok danas zaista vlada drugo mišljenje.

"U trenutku kad se poslodavcu ukaže potreba za novim radnikom prva pomisao je Posao.ba i nakon što nas pozovu prva i glavna izjava je: 'Trebam dobrog i kvalitetnog radnika, znate kako je danas teško naći takvog'. Poslodavac u današnje vrijeme ulaže više pažnje pri kreiranju oglasa, pri traženju uslova (da budu što precizniji i jednostavniji), kao i da navedu u oglasu atraktivnosti koje nude kao kompanija jer su svjesni da će time dobiti veći broj kvalitetnih i zainteresovanih kandidata", kaže Mersiha.

Neki poslodavci su zaista kreativni u pisanju oglasa te se i na taj način trude pridobiti pažnju kandidata. Dok većina poslodavaca traži mlade i energične osobe, tu su i neobični oglasi za poziciju poput ovog: Matori Java Developer sa opisom i uslovima: "Zato što zna sve fore. Zato što se seća dial up-a i ne smara za svaku sitnicu. Namršti se, ali ne smara. Zato što pusti klince da probaju, pa dođe, sedne i završi posao".

Kako izgleda radni dan podrške

Mersiha kaže da nakon 12 godina iskustva u odjelu za podršku klijentima ni dan danas ne može reći kako izgleda njen prosječan dan, od ukupno provedenih preko 4.380, jer niti jedan nije isti.

"Svakodnevno imam nove zahtjeve i nova iznenađenja, te pokušavam da svi budu zadovoljni i poslodavci i posloprimci. Moja uloga je da pomognem poslodavcima da uz pomoć Posao.ba pronađu ljude i poslotražiocima da pronađu posao i bitno mi je da doprinosim nečemu važnom", kaže Mersiha.

Preporuka poslodavcima

Ono što se savjetuje poslodavcima koji se oglašavaju na portalu Posao.ba je da svaki put kada oglašavaju neku radnu poziciju "ne štede na riječima". U tekstu oglasa bi bilo poželjno navesti što više informacija, od toga čime se kompanija bavi, na kojem je tržištu prisutna, koja je pozicija koju oglašava, koja lokacija, koji je opis posla, koji su minimalni uslovi koje kandidat treba zadovoljiti i slično. Također, uvijek je potrebno navesti šta je to što vi kao poslodavac nudite, u smislu nekih benefita (socijalno i zdravstveno osiguranje se ne smatraju benefitom, to je nešto što je obaveza svakog poslodavca), kao npr. da li dozvoljavate fleksibilno radno vrijeme, da li dozvoljavate rad od kuće, da li nudite službeni telefon, službeni laptop/automobil i sve drugo što nije vaša zakonska obaveza, ali vi to ipak nudite. Na ovaj način ćete se izdvojiti od svih ostalih poslodavaca i privući ćete više kandidata.

Sigurno je da će se u narednim godinama tržište rada u BiH znatno mijenjati, te da će poslodavcima biti sve teže zatvoriti poziciju putem klasičnog oglašavanja. Nasreću, Posao.ba već nudi niz različitih rješenja od klasičnog oglasa, preko media oglasa do naprednih regrutacijskih rješenja.

"Poslodavcima bismo poručili da ne izbjegavaju zapošljavati osobe koje su tek završile srednju školu/fakultet i koje nemaju radnog iskustva. Takve osobe mogu biti vrijednije i vjernije od osoba koje su promijenile više poslodavaca, jer ih vi oblikujete onako kako želite, oni su 'prazna ploča' u koju vi upisujete što želite, samo je potrebno neko vrijeme da im prenesete znanje. Takvim radnicima ostanete uvijek u pamćenju kao poslodavac koji im je prvi ukazao svoje povjerenje i dao priliku da se 'pokažu' i njihova vjernost vama je neprocjenjiva", pojašnjava Mersiha.

"Posao.ba postoji da bi poslodavcima riješio najveći izazov koji sada imaju: kako pronaći najbolje ljude za njihovu kompaniju. O tome koliko smo uspješni u rješavanju ovog izazova, najbolje govori činjenica da nam je skoro 30.000 poslodavaca u BiH i inostranstvu poklonilo svoje povjerenje. Ukoliko još uvijek niste sigurni, dođite na portal Posao.ba i uvjerite se sami", poručuje Mersiha.