Evropski zvaničnici
0

Stres-testovi pokazali snagu banaka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski zvaničnici iz sektora finansija ocijenili su da su rezultati stres-testova banaka potvrdili snagu finansijskih sistema njihovih zemalja i odbacili kritike da su kriteriji bili "suviše blagi" s obzirom na to da ih je uspješno prošlo 92 posto banaka.

Komitet evropskih bankarskih supervizora (CEBS) je saopćio da je od 91 velike banke, na stres-testu palo pet španskih regionalnih štedionica, državna nemačka banka "Hypo Real Estate" i grčka poljoprivredna ATE banka koju kontroliše država, prenijele su agencije.

Guverner Banke Francuske Christian Noyer izjavio je sinoć nakon što je objavljeno da četiri najveće banke u zemlji imaju dovoljno kapitala da prežive ekonomsku i dužničku krizu, da je "francuski bankarski sistem još jednom dokazao da je sposoban da se odupre krizi."

U Njemačkoj, gdje test nije prošla samo jedna od 14 banaka - "Hypo Real Estate" - centralna "Bundesbank" i finansijski regulatorni organ "BaFin" su saopćili da se "bankarski sistem pokazao snažnim i otpornim".

Stres-test je proveden u pokušaju da se investitori uvjere u dobro stanje finansijskih institucija nakon što je dužnička kriza izazvala pad vrijednosti državnih obveznica Grčke, Španije i Portugala.

Sedam banaka koje nisu prošle test imaju ukupan manjak kapitala od 3,4 milijarde eura, što je izazvalo zabrinutost da procjena možda nije bila dovoljno stroga.

Evropska centralna banka (ECB) je saopćila da banke koje nisu prošle test treba da prikupe novi kapital ili zatraže državnu pomoć.

"Ova studija je važan korak u podršci stabilnosti bankarskih sektora Evropske unije i eurozone", navela je ECB.

Grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu, čija je zemlja krajem prošle godine zapala u dužničku krizu, izjavio je da će poljoprivredna ATE banka, koja je u vlasništvu države a pala je na stres-testu, morati da predstavi plan za povećanje kapitala do kraja godine, kao i da će joj vlada u tome pomoći ako investitori ne budu htjeli.

"Rezultati su pozitivni i pokazuju da grčki bankarski sistem može da radi čak i u mnogo gorim uslovima nego što su ovi sada", istakao je Papakonstantinu.

Španska ministarka finansija Elena Salgado izjavila je da "nije hitno" da pet tamošnjih štedionica, koje su pale na stres-testu, prikupe novi kapital.

Italija je istovremeno ponudila da kupi obveznice od banaka kojima je potreban kapital nakon što je banka "Monte dei Paschi di Siena" prošla test, ali sa rezervnim kapitalom od samo 235 miliona eura.

Zamjenica generalnog direktora Banke Italije Anna Maria Tarantola izrazila je uvjerenje da će rezultati "okončati glasine i nesigurnosti na tržištu i stvoriti klimu povjerenja".

Podpredsjednik ECB-a Vitor Constancio je stres-testove nazvao "strogima" i objasnio da oni nisu uzeli u obzir scenario bankrota države zato što "ne vjerujemo da će do takvog bankrota doći".

S druge strane, nekadašnji zvaničnik Banke Engleske David Blanchflower je izjavio kako kriterijumi pokazuju da je stres-test bio "relativno blag".

"Čudi me da scenariji koji su bili uključeni u stres-testove nisu bili posebno ozbiljni. Šta ako se dogodi nešto mnogo gore? Ostalo je previše otvorenih pitanja, a rezultati ne izgledaju previše uvjerljivo", istakao je taj britanski stručnjak za finansije.