biznis
0

Glavne evropske banke prošle test izdržljivosti

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sve glavne evropske banke prošle su takozvani test izdržljivosti - saopštila je danas Evropska regulatorna agencija, tijelo koje kontroliše poslovanje banaka u EU.

U saopštenju se navodi da samo manje, regionalne banke taj test nisu izdržale. Prema preporuci agencije, te banke biće prisiljene da povećaju dodatni kapital.

Test izdržljivosti, koji se sastoji u analizi rizičnih plasmana i operacija, nazvan još i "stres test" trebalo je da pokaže u kakvom su stanju evropske banke nakon finansijske krize. 

Gotovo sve velike evropske banke igrale su na američkom tržištu nekvalitetnih zajmova, koji su bili okidač za krizu. 

Test je trebalo da pokaže da li je 91 velika evropska banka u stanju da izdrži finansijske šokove koji se predviđaju u budućnosti. Takođe, potez agencije trebalo je da uvjeri strane investitore u zdravlje evropskog finansijskog sektora.

Prema očekivanjima, sve velike britanske, francuske i njemačke banke test su prošle bez poteškoća. Iznenađenje predstavlja da su taj test prošle i veće grčke i portugalske banke koje su se, kao i njihove nacionalne ekonomije, prije nekoliko mjeseci našle u velikim poteškoćama.