biznis
12

Strah od neuspjeha, manjak dobrih ideja i znanja glavni kočničari razvoja poduzetništva u regiji

Klix.ba
Preobimna državna birokratija, visoki porezi, nemogućnost naplate potraživanja u razumnom roku, nejasni propisi i nedovoljno umrežavanje – glavni su problemi koji muče poduzetnike u regionu, pokazuju rezultati ankete koju je sproveo "Business Cafe", regionalni projekat poslovnih okupljanja poduzetnika sa ovih prostora, u suradnji agencijom Global Market Solutions iz Sarajeva.

Anketirani, također, smatraju da je glavni razlog koji ljude sprečava da pokrenu sopstveni biznis – strah od neuspjeha, a da su odmah iza nedostatak kapitala i česte izmjene zakonskih propisa koji se odnose na malo preduzetništvo. Manjak znanja o poduzetništvu i nepostojanje dobrih ideja za biznis kao i nedovoljna podrška bliže okoline također su česti odgovori anketiranih na pitanje zašto ne pokreću svoj posao.

Rezultati ankete, također, pokazuju da su poduzetnici vrlo zainteresovani za koncept mentorstva, tj. da im se čini da bi mogli uspješnije da posluju ukoliko bi imali mogućnost besplatnog savetovanja ili nadzora njihovog biznisa od strane dokazanih poduzetnika ili konsultanata. Ukoliko bi, kako se navodi u anketi, imali „čarobni štapić“ koji bi poboljšao uslove za poslovanje, oni bi: pojednostavili papirologiju, omogućili jednostavnije zatvaranje preduzeća, uspostavili rok za naplatu do 30 dana, radili na edukaciji stanovništva o poduzetništvu još od osnovne škole, ustanovili mrežu mentora koji bi pomagali preduzetnicima, radili na umrežavanju sa ostalim preduzetnicima u regionu ili inostranstvu. Vjeruju da je važno i mijenjati sliku o poduzetnicima u javnosti i u medije iznositi što više pozitivinih poduzetničkih priča.

Anketa je rađena online, obuhvatila je 321 preduzetnika iz pet zemalja u regionu.