Brojne su prednosti
17

Štednjom za djecu dajete im najvažniji poklon za budućnost: Evo zašto trebate razmisliti o njoj

Osim perspektivnije budućnosti, dječija štednja uči vašeg mališana kako da raspolaže novcem
Osim perspektivnije budućnosti, dječija štednja uči vašeg mališana kako da raspolaže novcem
Nedavno je počela nova školska godina, što je za mnoge roditelje značilo nabavku knjiga, pribora i odjeće za svoje mališane. Međutim, misleći na trenutne troškove, mnogi su zaboravili ključni aspekt dječije budućnosti - finansijsku stabilnost. Evo zašto bi dječija investicijska štednja trebala biti sastavni dio svake porodice.

Dječija investicijska štednja značajna je stvar za svako dijete, prvenstveno jer je ona "poklon" za njegovu budućnost. Ovaj vid štednje ne samo da je jedan od faktora da djeca, kada dođu u tu fazu, stabilno otpočnu samostalan život, već i način da od malih nogu nauče važne finansijske lekcije, te budu zaštićeni od nepredvidivih finansijskih okolnosti.

Zanemarivanje važnosti štednje za djecu može imati dugoročne finansijske posljedice, a u nastavku su samo neke od njih:

Nedostatak novca za plaćanje školovanja

Upis željenog fakulteta veliki je korak za svako dijete, dok za roditelje predstavlja i period značajnijih troškova i finansijskih izdataka za koje je potrebno imati rezerve novca. U protivnom, ovi mjesečni izdaci mogu značajno narušiti ustaljene životne navike cijele porodice.

Teži početak samostalnog života

Ne stavljajući novac na stranu za svoju djecu, rizikujete da ih ostavite bez finansijskih sredstava kada im ona budu najpotrebnija, a to je kada počnu samostalno da se nose sa svojim životnim izazovima. Nedostatak finansijskog temelja u ovoj životnoj fazi vaše djece značajno bi usporio njihov razvoj, a njihov uspon prema finansijskoj nezavisnosti učinio znatno težim.

Pritisak na porodične finansije

Ukoliko ne izdvajate novac za svoju djecu, možete se naći u situaciji gdje morate iscrpiti vlastitu ušteđevinu ili se zadužiti kako biste im pomogli. To može staviti ogroman pritisak na vaše porodične finansije i ugroziti vašu vlastitu finansijsku stabilnost.

Načina za štednju, poput klasične štednje u banci ili polica osiguranja, je mnogo. Međutim, moderan i veoma privlačan način štednje jeste upravo investicijska, jer ona podrazumijeva da se novac koji štedite ulaže s ciljem ostvarivanja prinosa na ulaganje. Sve više ljudi, kako u Evropi, tako i u svijetu, danas ulaže svoju štednju, a sve ih motiviše ista činjenica - veći prinos na ulaganje.

Jedan od sjajnih primjera investicijske štednje pružaju Triglav Fondovi.

U Triglav Fondovima, po uzoru na modernu evropsku i svjetsku praksu, moguće je napraviti individualni dječiji investicijski štedni plan i vršiti mjesečne uplate, pri čemu one mogu biti već od 20 KM, čineći tako dječiju investicijsku štednju pristupačnom za svačiji budžet.

Novac koji nije "zaključan"

Prednost investicijske štednje u Triglav Fondovima je što sami možete odrediti iznos koji želite mjesečno uplaćivati i što taj iznos ne mora biti fiksan. Svaki mjesec možete uplaćivati onoliko koliko želite i koliko ste u mogućnosti.

Da bi stvar bila još pozitivnija, u pogledu perioda ulaganja nemate nikakvih ograničenja. Možete prestati uplaćivati kad god to poželite, a vaš novac nije "zaključan", odnosno - možete ga podići u svakom trenutku, što pruža osjećaj dodatnog povjerenja.

Treba imati na umu da je za veće efekte važno što ranije početi investicijsku štednju. Investiranje za budućnost djece dok su još mala omogućuje vašem novcu duži period da se uvećava, a čak i male mjesečne uplate, koje će se tokom uplaćivanja činiti neprimjetnim, mogu rezultirati značajnom sumom kad dijete odraste.

S druge strane, dok je dijete malo, manji su i vaši troškovi što vam pruža mogućnost uplata većih iznosa u vaš dječiji investicijski štedni plan i samim tim bolje rezultate vaše štednje.

Na kraju, investiranje za budućnost djeteta nije samo stvar finansija, već izraz brige roditelja za njegovu budućnost. Dok vodimo računa o trenutnim potrebama djece, ne treba zaboraviti osigurati ni to da njihova budućnost bude svijetla i stabilna.