Banja Luka
0

Stečaj u preduzeću "Medicinska elektronika"

FENA
Radnici Centra za medicinska istraživanja iz Banje Luke (Foto: SRNA)
Radnici Centra za medicinska istraživanja iz Banje Luke (Foto: SRNA)
Banjalučki Osnovni sud donio je danas rješenje o otvaranju prethodnog stečajnog postupka po zahtjevu grupe radnika "Medicinske elektronike" Banja Luka.

Istovremeno nalaženo je "Medicinskoj elektronici" da odmah po prijemu ovog rješenja omogući nesmetan ulazak radnicima Centru za medicinska istrživanja i razvoj zdravstvene zaštite u poslovne prostorije objekta "C" u "Medicinskoj elektronici".

Ukoliko protivnik predlagača stečaja, "Medicinska elektoronika“ ne postupi po rješenju odmah, a najkasnije istoga dana po njegovom prijemu, nalaže se izvršnom organu suda da otvori ulazne i ostale prostorije objekta, osigura radnicima pristup kompletnoj opremi, dokumentaciji i ličnim stvarima i obavljanje registrovane djelatnosti“, precizira se u saopćenju banjalučkog Osnovnog suda.

Za privremenog stečajnog upravnika "Medicinske elektronike" imenovan je Lazo Tomić, a određena je i privremena mjera kojom se zabranjuje stečajnom dužniku, odnosno preduzeću "Medicinska elektronika", da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Banjalučki Osnovni sud je izrekao i mjeru zabrane pojedinačnih prinudnih izvršenja pokrenutih protiv stečajnog dužnika i privremeno ih obustavio, te naložio Privrednom registru, Zemljišno-kljižnom odjeljenju suda i banjalučkoj Područnoj jedinici Uprave za imovinsko-pravne i geodetske poslove da uknjiže rješenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka u zemljišnim knjigama i katastru.

Doktori i medicinsko osoblje Centra za medicinska istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite podnijeli su ranije Osnovnom sudu Banja Luka zahtjev za otvaranje stečajnog postupka u "Medicinskoj elektronici" u kojoj je državni kapital na upitan način, sredinom prošle godine, kupio banjalučki biznismen Mile Radišić za 183 hiljade KM.

Centar za medicinska istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite je kćerka-firma nastala nedavnom reorganizacijom "Medicinske elektronike".

Radnici Centra i danas su, već više od deset dana, ostali ispred ulaza u objekt u koji im osiguranje koje je angažirao menadžment "Medicinske elektornike" se ne dozvoljava ulazak.