{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečano obilježen početak realizacije programa "Moja praksa"

27.6.2014. u 15:19
19
8
Svečano obilježen početak realizacije programa "Moja praksa"
19
Svečano obilježen početak realizacije programa "Moja praksa"
U četvrtak, 26. juna 2014. godine je svečano obilježen početak realizacije dvoipogodišnjeg programa "Moja praksa" koji Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS) realizira uz podršku USAID-a na projektu ''Partnership for Innovation''.
Program omogućava studentima priliku za rad na stvarnim/realnim projektima uz mentorstvo inženjera iz lokalnih kompanija informatičko-komunikacijskog sektora.

Cilj programa je omogućavanje unapređenja praktičnih znanja i sticanje iskustva u aplikaciji naprednih tehnologija za nezaposlene mlade ljude kako bi se što bolje pripremili za izlazak na tržište rada.

Za 20% polaznika prvog ciklusa, ova praksa je rezultirala ponudom za zaposlenje, što je i krajnji cilj ovog programa.

Prvi ciklus praksi, od planiranih šest, uspješno je savladalo 39 studenata koji su imali tromjesečnu praksu na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, te u 12 lokalnih kompanija iz IT sektora.

"Jako smo sretni da imamo priliku da resursima IUS-a doprinesemo projektu USAID-a Parthership for Innovation i drago nam je da smo izabrani za partnera. Prva grupa polaznika u okviru Programa Moja praksa dolazi sa mnogih sarajevskih fakulteta i univerziteta i povratna informacija koju imamo od njih je da je ovaj trening jako koristan za njihovo upošljavanje. Dobar dio polaznika će zasigurno dobiti i posao kao rezultat ovog treninga. Radujemo se budućim aktivnostima i doprinosu razvoju IT industrije u Bosni i Hercegovini", izjavio je prof. dr. Yücel Oğurlu, rektor IUS-a.

"Zahvaljujem se kompanijama i fakultetima što su prepoznali vrijednost ovog Programa uz nadu da će njegova implementacija pomoći kreiranju novih radnih mjesta, te pripremi mladih za izazove globalne konkurencije u informatičko-komunikacijskim tehnologijama", kazao je Thomas Rojas, direktor ekonomskog ureda Misije USAID-a u BiH. Pored dodjele diploma, polaznici prvog ciklusa su prezentirali svoje uspješno završene projekte, a dodijeljene su i zahvalnice za kompanije koje su sudjelovale na ovom ciklusu. To je bila i prilika za druženje sa budućim potencijalnim poslodavcima.

"Studentska praksa, kao koncept je nešto što nedostaje svim univerzitetima u BiH a sam proces povezivanja obrazovnih institucija sa industrijom je jedna od ključnih aktivnosti koju treba podržati", istakao je Damir Ibrišimović, direktor firme AtlantBH i predsjednik Udruženja IT kompanija BIT Alijansa.

Osim IUS-a, na ovom programu su učestvovale sljedeće kompanije i akademske institucije kao što su: Zira, Authority Partners, Green River Media, Devlogic, Comtrade, Olive BH, Klika, Info BIP, Starting Point, Purple Matrix, Compusight, AtlantBH, kao i Elektrotehnički Fakultet Sarajevo, Fakultet za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Mašinski fakultet, Cisco akademija, Fakultet političkih nauka Sarajevo i Fakultet informacijskih tehnologija (FIT) iz Mostara

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: