Šansa za privlačenje investitora
0

Prvi Seed Forum u BiH okuplja firme sa potencijalom za rast

Klix.ba
Društvo za tržišne studije u saradnji sa Seed Forum International organizira prvi Seed Forum u BiH s ciljem aktiviranja investiciono pasivnih finansijskih resursa BiH i regije - primarno lokalnih depozita i doznaka iz inozemstva.

Seed Forum je globalna platforma za investicije rane faze u kapital kompanija, koja djeluje na većini razvijenih i nekim tržištima u razvoju. Taj mehanizam funkcionira kao stalni proces u koji ulaze nove rastuće kompanije i investitori, a susreću se u glavnim gradovima širom svijeta, tipično dva ili tri puta godišnje u svakom gradu.

Seed Forum International za cilj ima srušiti granice za kapital i omogućiti vidljivost kvalitetnim kompanijama prema investitorima. Više od 30.000 investitora i nekoliko hiljada kompanija dio su Seed Foruma.

"Jedan od načina kako ubrzati poslovni razvoj u domovini i regiji je aktiviranjem vlastitih finansijskih resursa. Na kraju 2012. doznake iz inozemstva i lokalni depoziti su zbirno prešli 10 milijardi KM u BiH. Istovremeno, finansiranje razvoja za privatne kompanije je dosta izazovno i ti resursi se samo fragmentarno pretvaraju u investicije", izjavio je predsjednik Društva za tržišne studije Irfan Polimac.

Kroz Seed Forum investicioni proces kompanije pristupaju direktno investitorima u BiH i u finansijskim i tehnološkim centrima kao sto su London, Dubai, Moskva, Silikonska dolina, Oslo...

"Geografska pokrivenost i mehanika investiranja bez 'success fee', znači da uz štediše i lokalne investitore iz BiH i regije, u kompanije sa potencijalom rasta može investirati i dijaspora u najbližim centrima", dodao je Polimac.

S ciljem smanjivanja rizika za investitore, kompanije učestvuju u procesu selekcije i pripreme za investicije. Tipični sektori su IT, biotehnologija, novi materijali, telekomunikacije, alternativne energije i logistika. Vrijednost seed investicija varira između 200.000 i 2.000.000 eura, zavisno od geografskog područja i biznisa.

Za bh. kompanije sa potencijalom za rast, kojim su potrebni investitori, prijave su u toku, a glavni kriterij za učešće je potencijal za rast. Kompanije mogu biti zrele, startup ili još neregistrirane kompanije, velike, male ili mikro. Idealna vrsta su kompanije kojima je cilj regionalna ili globalna ekspanzija.

Kompanije iz BiH se prijavljuju ispunjavanjem kratkog obrasca dostupnog na www.seedforumsee.org. Rok za prijave je produžen je do kraja marta, a firme koje traže investiture se mogu javiti direktno na telefon 033 209 617 ili e-mail [email protected].

"Pitch training" koji kvalifikuje kompanije i startupe za učešće na Seed Forumu je 2. aprila u Investicionoj biblioteci Društva za tržišne studije u Sarajevu. Seed Forum će biti održan 9. aprila u Centralnoj banci BiH", kazao je Polimac.