Bez pesticida
9

Najveća vertikalna farma za proizvodnju povrća razvija se na Tajvanu

Klix.ba
Nedaleko od Taipeija razvija se najveća vertikalna farma za proizvodnju povrća na svijetu "YesHealth". Njen osnivač je Wenchin Tsai, čovjek koji se zdravom hranom počeo baviti iz ličnih razloga nakon teškog oboljenja.

Iz te kompanije poručuju da je cilj osigurati kontrolirano okruženje u kojem se biljke uzgajaju u okomitim ležištima potpuno bez pesticida, hemikalija ili tla. Hranjive tvari su na bazi vode i isporučuju se hidroponskim sistemom kao biognojiva proizvedena od prirodnih sastojaka poput soje.

Osvetljenje obezbeđuju LED diode koje su prilagođene potrebama postrojenja. Proizvodnja traje tokom cijele godine, s prinosima mnogo većim od tradicionalne terenske proizvodnje.

Ova metoda uzgoja u potpunosti je orijentirana na zaštitu okoliša i ima pozitivan utjecaj. Prvo troši mnogo manje vode od tradicionalnog uzgoja, jer se dragocjeni resurs cirkulira efikasno, a produktivniji je u pogledu prinosa. Cilj je što više iskoristiti električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora.

Firma zapošljava oko 120 radnika, a većina se bavi istraživanjem i inovacijama, a najmanji broj je u proizvodnji. Firma radi na proširenju proizvodnih kapaciteta u Evropi, a prije svega u Danskoj i Maleziji.

Rukovodstvo kompanije smatra da je vertikalna farma budućnost poljoprivrede te da će tome težiti ne samo Tajvan, već i cijeli svijet.