Festival ViennaUP
54

Klix.ba na bečkom samitu o pametnim gradovima: Koja je uloga dronova, javnog prijevoza i sistema grijanja

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pametni gradovi (Smart City) su bili tema i ovogodišnjeg festivala startup kompanija ViennaUp, a tom prilikom su predstavljena tehnološka i druga rješenja koja su potencijalno primjenjiva i u bh. gradovima.
Razvoj pametnih gradova podrazumijeva upravo razvoj tehnoloških rješenja kojima će potrošnja energije biti manja i učinkovitija te kojima će i javne usluge, kao što je vodosnabdijevanje, biti učinkovitije.

Razlog zašto je to važno jeste što su gradovi najveći potrošači energije. Bit će još veći potrošači jer se u njima povećava broj stanovnika. Pa se tako u Beč, u kojem je održan ViennaUP, godišnje doseli 20.000 ljudi, a već je grad kojima ima više od dva miliona stanovnika.

I ovogodišnji festival ViennaUP je bio posvećen razvoju pametnih gradova (Foto: Klix.ba)
I ovogodišnji festival ViennaUP je bio posvećen razvoju pametnih gradova (Foto: Klix.ba)

Krajnji cilj značajno racionalnije potrošnje energije jeste gradove učiniti održivima, što ne znači samo čistiji okoliš, već i stvaranje mogućnosti da u njima žive i buduće generacije. Na ViennaUPu, kojem je prisustvovao i Klix.ba, na nekoliko konkretnih primjera je objašnjeno kako se tehnologija koristi za poboljšanje javnih usluga, uz smanjenje gubitka energije.

Dronovi i autonomna podzemna željeznica

Naime, u glavnom gradu Austrije koriste dronove za brzo i precizno utvrđivanje problema na električnoj mreži. Osim toga, predstavljena je startup kompanija koja je osmislila tehnološko rješenje za također brzo i precizno utvrđivanje gubitaka vode prilikom vodosnabdijevanja - koliko bi ovakvo tehnološko rješenje dobrodošlo Sarajevu kao gradu koji ima ogromne gubitke u vodosnabdijevanju!

Predstavljena tehnološka i druga rješenja za poboljšanje javnih usluga u gradovima (Foto: Klix.ba)
Predstavljena tehnološka i druga rješenja za poboljšanje javnih usluga u gradovima (Foto: Klix.ba)

Upotreba tehnologije za razvoj javnih usluga podrazumijeva velika, ali isplativa ulaganja. Beč će u sljedeće četiri godine u javnu infrastrukturu uložiti čak 8,8 milijardi eura. To se odnosi i na novu liniju podzemne željeznice kojom će se zapadni dio grada povezati sa centrom grada. Na ovoj liniji će saobraćati potpuno autonomni (samovozeći) voz, a ova linija bi već od jeseni trebala biti u funkciji.

Beč bi u jesen trebao dobiti novu liniju podzemne željeznice s autonomnim vozom (Foto: Siemens)
Beč bi u jesen trebao dobiti novu liniju podzemne željeznice s autonomnim vozom (Foto: Siemens)

Kako bi veliki gradski sistemi, kao što je javni prijevoz, bili bolji, uz značajno manju potrošnju energije, nužan je razvoj 5G mreže kojom se omogućava brz prijenos velikog broja podataka. Time se, između ostalog, omogućava funkcionisanje autonomnih vozila javnog prijevoza. Otuda je jasno zašto je jedan od ciljeva Beča da bude prvi evropski grad koji će u potpunosti biti pokriven 5G mrežom.

Sistemi grijanja domaćinstava

Javni prijevoz, kao jedan od najvažnijih segmenata pametnih gradova, ključan je za smanjenje zagađenja iz saobraćaja koji je sa sistemima za grijanje domaćinstava najveći izvor zagađenja u gradovima.

Na ViennaUPu je napomenuto da je nužno da se za grijanje domaćinstava počnu koristiti ekološki prihvatljiviji sistemi, kao što su toplotne pumpe, i obnovljivi izvori energije. No, zadovoljavanje te nužnosti nailazi na poteškoće i u Austriji kao državi gdje ne biste očekivali da je to slučaj.

Neke od tih poteškoća su nedovoljan broj radnika kvalifikovanih za instalaciju novih sistema grijanja, što je posljedica negativnih demografskih trendova, te nespremnost domaćinstava da prihvate nove sisteme usljed nedovoljne informisanosti o njima.

No, u prevazilaženju ovih i drugih poteškoća doprinosi jedna bečka startup kompanija koja domaćinstvima pomaže prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije. Naime, ova kompanija utvrđuje trenutno stanje u domaćinstvu, daje preporuke i procjenjuje novčane i druge koristi od prelaska na obnovljive izvore energije.

Kako bi fosilna goriva bila prošlost u grijanju domaćinstava, u austrijskoj metropoli uveliko rade i na istraživanju geotermalnih resursa kojima je bogato i Sarajevo. Međutim, za razliku od Beča, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine se ne poduzima ništa konkretno za značajnije iskorištavanje ovih resursa.

Na ViennaUPu predstavljene startup kompanije iz cijelog svijeta, među kojima i one iz BiH (Foto: Klix.ba)
Na ViennaUPu predstavljene startup kompanije iz cijelog svijeta, među kojima i one iz BiH (Foto: Klix.ba)

Inače, na šestodnevnom festivalu ViennaUP su predstavljene startup kompanije iz cijelog svijeta, među kojima su i bh. kompanije. Dobrim dijelom su to kompanije s tehnološkim rješenjima od društvene koristi. Festival je imao čak 10.000 učesnika iz više od 100 država.