D4STARTUPS
5

INTERA organizira takmičenje za izradu softverskih rješenja za konkretne probleme

Piše: R. D.
INTERA Tehnološki Park kroz projekt "Dijaspora za startupe" (D4STARTUPS) organizira hackathon namijenjen mladim i ambicioznim osobama iz IT sektora.

"Ovim hackathonom INTERA TP ponovno daje priliku mladim ljudima za stjecanje novih i unapređenje postojećih vještina, ali i za širenje mreže kontakata, povezivanje s uspješnim lokalnim preduzećima te vrhunskim stručnjacima koji su svoje iskustvo stjecali na domaćem i inozemnom tržištu. Imaš ideju kako se savremene tehnologije i softverska rješenja mogu primijeniti u sektorima poljoprivrede, turizma i metalne industrije? Pri tome imaš dovoljno znanja i vještina da doprineseš svom timu da razvije to rješenje? U tom slučaju INTERA Tehnološki Park traži baš tebe", kažu iz INTERA-e.

Upravo primjena savremenih tehnologija i softverskih rješenja prilikom rješavanja stvarnih problema s kojima se suočavaju preduzeća iz spomenutih sektora obilježit će sredinu aprila u INTERA TP.

"Naime, hackathon će početi u petak, 13. aprila 2018. godine, a održat će se u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka. Tokom 48 sati timovi će uz pomoć mentora raditi na osmišljavanju i izradi softverskog rješenja za probleme koje će predstaviti preduzeća na početku takmičenja. U nedjelju, 15. aprila 2018. godine, svi timovi će prezentirati svoja rješenja pred stručnom komisijom koja će izabrati najbolje ideje. Timovi s najboljim rješenjima dobit će mogućnost učestvovanja u programu intenzivnih edukacija tokom kojih će imati priliku dodatno raditi na razvoju tog proizvoda", navode oni.

Edukacije će jednim dijelom biti usmjerene na poslovne vještine, a u drugima će naglasak biti na tehničkoj strani rješenja problema na kojima rade. Timovima će na raspolaganju biti iskusni mentori iz dijaspore, a nakon završetka edukativnog dijela programa najboljih pet će biti podržano značajnim bespovratnim sredstvima u iznosu od 8.000 dolara. Da bi dobili bespovratna sredstva, timovi moraju biti ili registrirana startup preduzeća, ne starija od tri godine, ili timovi koji će se registrirati tokom trajanja programa.

Svi zainteresirani se mogu prijaviti za učestvovanje na hackathonu do 9. aprila 2018. godine, a za više informacija mogu se javiti na [email protected].

Aktivnost "Dijaspora za startupe" (D4STARTUPS) implementira se u okviru projekta "Dijaspora za razvoj (D4D)" koji je projekt Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u partnerstvu s UNDP BiH i IOM BiH.