{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HaBeetat pobjednik jedinstvenog takmičenja startupa “Get in the Ring”

Klix.ba
7.5.2018. u 14:20
74
2
HaBeetat pobjednik jedinstvenog takmičenja startupa “Get in the Ring”
74
HUB387 ovaj vikend uspješno je realizirao globalno “Get in the Ring” takmičenje. Ovo takmičenje održava se u preko 100 zemalja svijeta, te je ove godine po prvi put stiglo i u Bosnu i Hercegovinu. Pobjednik je startup HaBeetat, koji je osvojio učešće na globalnom finalu “Get in the Ring” takmičenja koje se održava u Portugalu od 30. maja do 1. juna, zajedno sa pobjednicima iz svih ostalih zemalja.
Tokom dva dana, učesnici su najprije prošli trening koji je održao Jochem
Cuppen, globalni direktor Fondacije “Get in the Ring”. Kroz ovaj trening startup-i su
dobili dragocjene savjete o tome kako da na najbolji način svoje ideje predstave pred potencijalnim investitorima. Nakon toga svoje su znanje primijenili boreći se kroz tri runde takmičenja kako bi osvojili mjesto u globalnom finalu.

Pobjednički HaBeetat osnovan je 2014. godine, a osnova njihovog biznisa je proizvodnja pametnih košnica.

“Naš proizvod namijenjen je pčelarima, kojima omogućava efikasniju proizvodnju meda,” ističe Semir Šakanović, suosnivač i direktor HaBeetat-a.

U košnice se ugrađuju senzori za mjerenje temperature i vlažnosti, te težine meda. Na ovaj način, pčelari više ne moraju lično dolaziti do košnica da bi provjerili stanje u njima, nego to sve mogu uraditi putem desktop i mobilne aplikacije.

“Cilj nam je privući mlađe generacije da se počnu baviti proizvodnjom meda,” nastavlja Šakanović.

Osim jedinstvene prilike za umrežavanje sa investitorima u Portugalu, HaBeetat i još tri startup-a učesnika odabrani su za učešće na Investment Café-u u organizaciji CEE Freiraum, koji će se naredni mjesec održati u Sarajevu. Jedan od ovih startup-a ima priliku osvojiti potpuno plaćeni boravak i put u startup inkubator Strascheg preduzetničkog centra u Minhenu, gdje će svoju startup ideju predstaviti pred njemačkim investitorima.

“Get in the Ring HUB387” realiziran je uz pomoć Švicarskog poduzetničkog programa, Projekta zapošljavanja mladih (YEP) kojeg podržava Vlada Švicarske i kompanije Ministry of Programming, te u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Lonac.pro, CEE Freiraum, Masterwerk, Grafikom Šaran i Bookvar produkcijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: