Strožije regule
17

Šta nova pravila EU za strane investicije donose BiH: Prestanak nadmudrivanja ili čak novu vlast

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Evropska unija od jučer ima nova pravila za strane investicije, a novi pristup trebao bi imati značajne implikacije i za Bosnu i Hercegovinu.
Nova pravila vezana za ulazak stranih investicija u Evropsku uniju su još jedan dio zaštite EU od nekontrolisanog ulaska novca i nastavak centralizacije procesa, kaže za Klix.ba ekonomista i analitičar Draško Aćimović.

"Kao što Evropska centralna banka preuzima sve više operativnog nadzora nad finansijskim sektorom, tako i Evropska komisija ima obavezu da zaštiti države članice koje izdvajaju većinu sredstava u evropsku kasu od svih nepravilnosti korištenja tih sredstava od zemalja primalaca. EU i ECB od sljedeće godine ulaze u program ekonomskog oporavka od pandemije kroz ogromna sredstva i ne žele trošenje bez kontrole", izjavio je.

Drugi razlog uvođenja ovih pravila je kontrola preuzimanja evropskih kompanija od neevropskih, dodaje, u momentu kada je vrijednost akcija, zbog pandemije, izuzetno niska.

"Ova kao i druge mjere za Bosnu i Hercegovinu znači da je vrijeme 'nadmudrivanja' prošlo, da je ovo potpuno novo vrijeme i nova EU i da se hitno mora formirati ekspertsko Vijeće ministara uz podršku što većeg broja stranaka unutar cijele BiH, da bi se priključili mogućnostima koje je EU i ECB ponudila, kao i da se preduzmu neophodne reforme u što kraćem roku. Usvajanje zakona samo po sebi (javne nabavke, VSTV, sukob interesa), koje je EU stavila kao uslove, mora pratiti njihova hitna implementacija, a ne samo puko usvajanje", zaključio je Aćimović za Klix.ba.

Cilj novih pravila je očuvanje strateških interesa EU na Starom kontinentu, znakovito je kako je komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis poručio da ekonomska otvorenost neće biti bezuslovna.

Nova pravila nalažu da države članice moraju obavještavati komisiju o njihovim mehanizmima za provjeru investicija te formalizovanje razmjene podataka o investicijama između komisije i zemalja članica, a sve u cilju kako bi institucije EU mogle pravovremeno reagovati.