Komentari (93)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Jedina pravilna raspodjela je - koliko uplatis, toliko ti se vrati! Pocev od mjesnih zajednica do drzave tako bi trebalo da bude!
Naravno, i treba da se bune. Oni zaradjuju da pune tudje dzepove. I nije to samo na nivou entiteta tako, nepravedna je raspodjela sredstava u opcinama po mjesnim zajednicama, u kantonu po gradovima, u entitetu po kantonima, u drzavi po entitetima. Cijeli sistem je nakaradan.
PDV treba da se računa po mjestu naplate, to jest po ID broju poslovne jedinice. Svaka poslovna jedinica, kako ima zasebnu poresku registraciju - ID broj, tako treba da ima i zasebnu PDV registraciju i da se na taj način računa naplata PDV-a i svih drugih poreza i doprinosa.
Prođe im ponder, ustavni sud FBiH odobio. Džaba što nije konsultovana struka.
PDV se treba vratiti tamo gdje su ga građani uplatili. Ako se želi preusmjeravati u svrhu razvoja drugih općina i kantona, to mora biti transparentno a ne da uzmeš od vodećeg kantona pola ili više za to
Po kvotama po sjedištima firmi, KS ima 30ak % i taj postotak je smanjen, ali firme traže i dobiju povrat PDV-a, to im je obrazloženo, UZP i kantoni lokalnih šerifa u Goraždu, Bugojnu, itd znaju da se masovno storniraju računi i kantonalni inspektori neće da to kažnjavaju. U KS krajnji građani uplate više PDVa nego čitav RS i ovaj model nema smisla
I onda na televiziji gledamo glupane i manipulatore koji govore o kantonima izvoznicima u raspravi o PDVu. Izvoznik na fakturi ne plaća i ne prikazuje PDV. Isto tako firma uvoznik koja distribuira robu drugim firmama dobije povrat za PDV ako ga i plati. PDV plaća krajnji korisnik tj građanin i fiskalne kase su vrlo jasne, građani u KS ostave preko pola PDVa čitavog entiteta, više od uplata u čitavoj RS
Oni kad ti Salko Zildzic kroji ekonomsku politiku, Mahir Devic zeli biti premijer kantona, Fadil Novalic premijer federacije…i govoris narodu, mi cemo vas poveati u bolju buducnost… Neprocjenjivo! Da ne bude zabune, Salko je moj brat u vjeri i jako mi je drag, ali dok ne budemo vodili odgovornu politiku i postavljali ljude od struke, nema nam naprijed.
Najpravednija podjela javnih prihoda je ona zasnovana na uplatama, u istom procentu vršiti i raspodjelu, sve drugo je čista otimačina. Ali postoji nešto što se zove solidarnost. Zbog toga treba formirati Fond za razvoj nerazvijenih te utvrditi kriterije koliko će razvijeni kantoni uplačivati u taj fond i kriterije po kojima će se vršiti raspodjela nerazvijenim ili manje razvijenim kantonima.
Može druže kad se Sarajevski kanton 27 godina bude solidarisao sa svima ostalima u onoj mjeri koliko im je uzimao.
U toj "najpravednijoj" raspodjeli se prihod TE Tuzla i TE Kakanj (kao i telekoma...) knjiže u Sarajevo. Jedino ako će se u Sarajevo slati sumpor i CO2 onda je pravedno. Drugačije nije.
Imamo mi Ekonomski fakultet I u Tuzli,Zenici, Bihacu,Mostaru. MoglibiI oni napisati svoje misljenje. Ajd vise otkacite sa tim Sarajevom.kao jedinim bitnim gradom u BIH ,
Da potrebna je ekonmska analiza, a bunite se sto se iz zakona izbrisala stavka koja glasi otp ovako: Sarajlije imaju lijepe oči pa ćemo njihov koeficijent pomonožiti sa 2.
Ta ce Ekonomski falultet, zna Salko bolje... Mamu vam zelenasku, necete nikad vise zajahati, pa ukinite sve, i plin zavrnite i pare uzmite, sabotirajte kako znate i umijete, "zaustavite rapidan rast" al necete jos dugo ako Bog da, necete.
Sarajlijama uopste ne smeta sto se Tuzlaci truju termoelektranom, sto su na svoj teritoriji primili barem polovinu istocne Bosne, ali im zato smeta kad im treba dat nesto veci budzet. Ako gospodo placate najvise poreza, to je iskljucivo zato sto su sjedista Vlade FBIH, Institucija BIH, Vrhovnog, Ustavnog suda, Elektroprivrede, BH Telekoma, anbasada,ministarstava itd.itd. u Sarajevu pa imate vecu plateznu moc.
Drage sarajlije, bake & co vam se sveti za poraz na izborima. Na sledecim izborima kaznite ih da ne dobiju ni jedan glas. Nije ni trojka sjajna, ali mi u BiH trenutno nemamo neku bolju alternativu ovim sadasnjim politicarima.
Dajte imena i prezimena svih parlamentaraca koji su glasali za ovu pa smo valjda dovoljno pametni da odlucimo koje su stranke za ovo glasale. Izbori su brzo a valjsa necemo brzo zaboraviti.
Ovdje se struka ne pita nego tuzlanski i zenicki "intelektualci".
Koja se struka pitala kad je uveden ponder 2 za Sarajevo?
Ukinut kantone!
Ukinut kantone!
Ukinut kantone!
Ukinut kantone!