biznis
643

Šta donosi novi Opći kolektivni ugovor u FBiH: Povećana najniža plata i topli obrok

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje poslodavaca i Savez samostalnih sindikata u Bosni i Hercegovini informirali su Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije BiH da su usaglasili novi opći kolektivni ugovor u FBiH.

Poslodavci i sindikati treba da potpišu ovaj ugovor 18. decembra u Sarajevu, dogovoreno je tokom današnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Federalna vlada trebalo bi da produži rok za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora do 90 dana, rečeno je na ovoj sjednici.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) za Klix.ba je pojasnio koje su ključne promjene koje donosi novi Opći kolektivni ugvor.

"Najniža cijena rada, odnosno najniža satnica iznosit će 2,31 KM, topli obrok iznosit će minimalno 1 posto od prosječne plate u FBiH, dok će minuli rad iznositi 0,4 posto na platu", kaže Bajramović.

Granski sindikati i njihovi poslodavci mogu dogovarati i bolje uvjete ali ovo su minimalna radnička prava ispod kojih se ne može ići.

Zajednički dogovor sindikata i poslodavaca jeste da se od Vlade FBiH zahtjeva da topli obrok i naknada za prijevoz i dalje ostanu neoporezovani.

Pojednostavljeno, umjesto dosadašnjih 370 KM, najniža plata u FBiH bit će povećana na oko 410 KM, dok će topli obrok iznositi minimalno oko 8 KM.

Što se tiče prekovremenog rada, on će biti plaćan 25 posto više. Noćni rad i rad državnim praznicima bit će plaćan 40 posto više.

"Bitna promjena je i da se ovaj sporazum odnosi na sve radnike bez obzira šta piše u zakonu, odnosno da li kompanija ima 30 ili manje radnika. Mi smo se bojali da će ti radnici biti najugroženiji, a sve zbog zakonske odredbe da firma s manje od 30 radnika ne mora imati pravilnik o radu.", kaže Bajramović.