Hoće li letjeti?
6

Šta će se dogoditi s avionima Thomasa Cooka nakon kraha

L. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je veliki britanski gigant Thomas Cook objavio da je kompanija propala, svijet je pun pitanja za njih. Šta će se desiti s putnicima koji su kupili povratne karte, da li će sve uspjeti vratiti i, između ostalog, šta se dešava s avionima ove firme nakon zatvaranja?

Avioni ovog giganta su svaki dan dolazili i odlazili na velike svjetske aerodrome, prevozili putnike i funkcionisali bez problema. To jeste, sve do 23. septembra kada je objavljena informacija da je firma propala uprkos pokušaju uprave da je spasi.

Čak 34 aviona prinudno su vraćena na britanske aerodrome. Ovi avioni parkirani su u garažu aerodroma na kojem se nalaze. Tu će ostati do momenta kada ih njihov vlasnik odluči pomjeriti na neko drugo mjesto.

Vlada Velike Britanije osigurala je nekoliko letjelica koje su otišle na različite strane svijeta kako bi kući vratile sve putnike koji su organizovali svoj odmor preko Thomasa Cooka. Mnogi pitaju zašto Thomas Cook ne koristi svoje avione da vrati svoje putnike, a odgovor je jednostavan - većina tih aviona ne pripada ovoj kompaniji.

Od ukupno 34 aviona koje je koristila ova kompanija, samo tri pripadaju Cooku. Ostale letjelice su u vlasništvu privatnika koji su ih iznajmili kompaniji. U momentu kada Thomas Cook više ne bude mogao ili htio plaćati zakup aviona, oni se vraćaju svojim vlasnicima koji će ih kasnije iznajmiti nekome drugom.