biznis
0

Srbija 80 posto izvoza pića plasira na bh. tržište

FENA
Izvoz pića iz Srbije u zemlje sa kojima se primjenjuju sporazumi o slobodnoj trgovini bio je samo u prvih osam mjeseci 2006. godine vrijedan blizu 50 miliona dolara.

Prema podacima Uprave carina, prezentovanim na sajtu Privredne komore Srbije, u ovom periodu je realizovan uvoz pića u vrijednosti od 12,8 miliona dolara i ostvaren pozitivan saldo od 36,9 miliona dolara.

Najznačajnije tržište za izvoz pića iz Srbije je bilo tržište Bosne i Hercegovine na koje se plasira više od 80 osto ukupno izvezenih pića, prenosi Tanjug.

Sljedeće po značaju je tržište Makedonije, zatim tržište Hrvatske, dok je izvoz u ostale zemlje sa kojima se primjenjuju sporazumi o slobodnoj trgovini zanemarljiv.

Ova struktura izvoznog tržišta je karakteristična pretežno za izvoz mineralnih voda, piva i vina.

Kada je riječ o izvozu voćnih sokova i žestokih alkoholnih pića situacija je nešto drugačija. U ukupnom izvozu voćnih sokova udio BiH i Makedonije je oko 60 odsto, dok se 40 odsto izvoza realizuje u druge zemlje - najviše u zemlje Evropske unije (11,2 miliona dolara).

Izvoz žestokih alkoholnih pića realizuje se 50 odsto na tržištima zemalja sa kojima postoji ugovoren sporazum o slobodnoj trgovini, a druga polovina se izvozi na tržišta zemalja van zone slobodne trgovine, pojedinačno najviše u SAD (350.000 dolara) i oko 430.000 dolara u zemlje EU.

U Srbiju se godišnje uveze oko 40.000 tona pića u vrijednosti od 40 do 45 miliona dolara.