{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbi upkos krizi očekuju povišicu, Hrvati i Bosanci nisu optimistični

S
30.1.2012. u 22:44
0
11
Srbi upkos krizi očekuju povišicu, Hrvati i Bosanci nisu optimistični
0
Srbi upkos krizi očekuju povišicu, Hrvati i Bosanci nisu optimistični
Foto: Ilustracija
Srbi su, uprkos krizi, regionalni optimisti, jer svaki treći ispitani očekuje povišicu na poslu, dok svega 15 posto anketiranih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine očekuje isto, saopštio je danas Internet portal Poslovi.infostud.com iz Srbije.
Istraživanje koje je taj sajt sproveo sa vodećim portalima za oglašavanje poslova u Hrvatskoj MojPosao.net i Posao.ba u Bosni i Hercegovini pokazuje i da skoro 40 posto Srba očekuje da će napredovati na poslu, iako je tek pet posto njih napredovalo prošle godine.

Trećina ispitanika iz sve tri zemlje, kada bi mogli da rade za svog idelanog poslodavca, odabrala bi privatnog stranog vlasnika, dok je država najmanje poželjan poslodavac u Hrvatskoj, za koju želi da radi 18 posto anketiranih. U Srbiji 28 posto ispitanika želi da radi za firmu u državnom vlasništvu.

Istraživanje je pokazalo i da su poslodavci u Srbiji problem krize najčešće rješavali otpuštanjem radnika (43 posto), ali su ispitanici potvrdili da je svaki treći poslodavac pronalazilo i druga rješenja, poput zaustavljanja zapošljavanja ili smanjenja budžeta.

Poslodavci u Bosni i Hercegovini su, pak, kako je polovina ispitanika rekla, smanjivali plate, a nešto manje otpuštali svoje zaposlene (30 posto), dok su u Hrvatskoj jednako bila zastupljena oba rješenja i primjenjivalo ih je po 38 posto poslodavaca.

Polovina zaposlenih u sve tri zemlje strahuje za svoje radno mjesto, a prema istraživanju Srbi su najskloniji promjeni posla, njih 70 posto, dok polovina ispitanika u Hrvatskoj trenutno ne želi ili nije spremno da promijeni posao.

Većina nezaposlenih Srba i Hrvata, kako je pokazalo istraživanje, bi radila bilo kakav posao, pa je tako oko 65 posto ispitanika iz Srbije i Hrvatske reklo da bi radili bilo kakav posao, dok isto važi za 59 posto anketiranih iz Bosne i Hercegovine.

U Srbiji je skoro 40 posto ispitanika nezaposleno jer nisu pronašli posao nakon završetka školovanja, svaki peti je ostao bez posla zbog krize, dok 15 posto anketiranih nije dobilo produženje ugovora nakon što je on istekao.

Stavovi ispitanika o tome šta je važno za pronalazak posla se ne razlikuju, pa je tako 73 posto ispitanika iz Srbije, 71 posto iz BiH i 70 posto iz Hrvatske mišljenja da je veza najbitnija za dobijanje posla.

Ipak, i pored takvog stava najveći procenat Srba vjerovao je da će posao naći do kraja 2011. ili u prvih nekoliko mjeseci 2012. godine.

Istraživanje je pokazalo i da su studenti optimistični po pitanju pronalaska posla, jer najveći procenat studenta u sve tri zemlje vjeruje da posao mogu pronaći u roku od jednog do tri mjeseca.

Skoro polovina anketiranih iz Hrvatske smatra da je najbolje vrijeme za traženje posla još za vrijeme školovanja, dok oko 50 posto studenata iz Srbije i BiH ima stav da je idealan trenutak odmah po dobijanju diplome.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: