Sankcije Rusiji
1.3k

Sprema li nam se katastrofa? Barel nafte bi mogao koštati čak 380 dolara

B. R.
Zapad je znatno ovisan o ruskoj nafti (Foto: EPA-EFE)
Zapad je znatno ovisan o ruskoj nafti (Foto: EPA-EFE)
Analitičari finansijske korporacije JP Morgan smatraju da bi cijena barela nafte mogla iznositi čak 380 dolara ako se američkim i evropskim sankcijama Rusija primora da smanji proizvodnju nafte.

Države G7 razmatraju komplikovan sistem za ograničavanje cijena ruske nafte u cilju da povećaju pritisak na režim ruskog predsjednika Vladimira Putina usljed agresije na Ukrajinu.

Međutim, kako piše američki poslovni portal Bloomberg, Rusija može smanjiti dnevnu proizvodnju nafte za pet miliona barela, a bez da sebi nanese ekonomsku štetu. Razlog za to jeste što Rusija ima snažnu fiskalnu poziciju. Ovi podaci utvrđeni su analizom u JP Morganu.

No, to bi moglo biti katastrofalno za cijeli svijet.

Kada bi se proizvodnja smanjila za tri miliona barela, onda bi na Londonskoj berzi barel koštao 190 dolara. Kada bi se proizvodnja smanjila za pet miliona barela, onda bi barel koštao 380 dolara. Analitičari JP Morgana su to nazvali "stratosferskom" cijenom.

Za njih je izgledno i to da Rusija ne bi smanjila proizvodnju, ali bi mogla smanjiti izvoz, čime bi opet bila nanesena velika šteta Zapadu. Konstatovali su da je tržište nafte na strani Rusije, piše Bloomberg.