Obrat u procesu
89

Sporni ruski lijekovi ipak dolaze u BiH? Direktor Zolak: Bit ću prinuđen da sam odlučim

A. D.
Aleksandar Zolak
Aleksandar Zolak
Nakon što stručna komisija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nije dopustila registraciju problematičnih biosimilar lijekova iz Rusije kompanije Biocad a time i njihov dalji uvoz u Bosnu i Hercegovinu, danas se oglasio direktor Agencije Aleksandar Zolak.
Zolak je u saopćenju za javnost nagovijestio da će samostalno donijeti drugačiju odluku.

On je kazao da kada je riječ o registraciji kompanije Biocad iz Rusije na sceni neuvažavanje zahtijevanog ekspertnog mišljenja koji obesmišljava svrhu postojanja liste eksperata Agencije, te dovodi u pitanje buduće funkcionisanje procedure registracije lijekova.

Saopćenje Zolaka
Saopćenje Zolaka

On je najavio da će u narednom periodu pokušati da apeluje na članove komisije da dođu do zajedničkog stava po predmetnom pitanju.

"Ukoliko ti pokušaji ne urode plodom na narednoj sjednici komisije bit ću prinuđen da odluku donesem samostalno, uvažavajući argumentaciju kao i procedure i ovlaštenja propisane Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima", poručio je Zolak.

Inače, posljednjih mjesec dana uvoz spornih lijekova iz Rusije izašao je iz sfere zdravstva te postao ekonomsko i političko pitanje. Svoje mišljenje o ovome davao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pravdajući tu odluku ekonomskim razlozima.

Treba, međutim, naglasiti da je Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH već 2019. godine izražavao zabrinutost zbog odlaska ovakvih lijekova, budući da ih nije registrirala Evropska agencija za lijekove (EMA), kao ni u SAD-u, Japanu, Kanadi. Štaviše ovi ruski lijekovi nisu priznati ni u Srbiji.