Sporazum kojeg su potpisali Dodik i Erdogan nakon pet mjeseci stigao u Parlament BiH

Sporazum kojeg su potpisali Dodik i Erdogan nakon pet mjeseci stigao u Parlament BiH
25
A. D.
11.10.2019. u 17:14
65
komentara
25

dijeljenja
Sporazum kojeg su potpisali Dodik i Erdogan nakon pet mjeseci stigao u Parlament BiH Foto: Ured predsjednika Turske
Ugovor ili sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske kojeg su 2. maja u Ankari potpisali tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, nakon pet mjeseci prošao je sve procedure u institucijama BiH.
On sada, pak, treba dobiti zeleno svjetlo Parlamenta BiH da bi stupio na snagu.
Budući da Predstavnički dom, ali i Dom naroda rijetko zasjedaju, proći će još određeni period prije nego što se ovo i desi.

Ciljevi ovog ugovora, koji je u posjedu portala Klix.ba, su liberalizacija i
olakšavanje trgovine robama i uslugama
, širenje međusobne trgovine s ciljem unapređenja privrednih aktivnosti, poboljšanja uvjeta za život i zapošljavanje te
finansijske stabilnosti u objema državama.Tako u ugovoru koji se rasprostire na 374 stranice, stoji da će za industrijske proizvode definirane uvozne carine, dažbine jednakog efekta i uvozne dažbine fiskalne prirode koje se primjenjuju i Turskoj na proizvode porijeklom iz Bosne i Hercegovine biti ukinute na dan stupanja na snagu ovog Ugovora.

Isto važi i za poljoprivredne proizvode iz Turske, ali i poljoprivredne proizvode porijeklom Bosne i Hercegovine.Nadalje, za sve proizvode porijeklom iz Turske, uvozne uvozne carine, dažbine jednakog efekta i uvozne dažbine fiskalne prirode koje se primjenjuju u Bosni i Hereegovini bit će ukinute na dan stupanja na snagu ovog Ugovora.

Strane u medusobnoj trgovini neće uvoditi nove niti će povećavati postojeće uvozne carine, dažbine jednakog efekta i uvozne dažbine fiskalne prirode. Strane će na dan stupanja na snagu ovog Ugovora ukinuti sve izvozne carine, dažbine jednakog efekta i izvozne dažbine fiskalne prirode. Strane u međusobnoj trgovini node uvoditi nove izvozne carine, dažbine jednakog efekta i izvozne dažbine fiskalne prirode.

Također, sva količinska ograničenja na uvoz i izvoz iii mjere jednakog efekta bit će ukinuta na dan stupanja na snagu ovog Ugovora. Strane u medusobnoj trgovini neće uvoditi nova količinska ograničenja na uvoz i izvoz ili mjere jednakog efekta.Strane će, dalje se navodi, primjenjivati svoje propise vezane za veterinarska, fitosanitarna i sanitama pitanja na nediskriminatoran način, i neće donositi nikakve nove mjere koje za posljedicu imaju neopravdano ograničavаnje trgovine.

Inače, tog dana Dodik i Erdogan su potpisali i Protokol o početku gradnje auto-puta Beograd–Sarajevo, preko Rače (Bijeljine) i Brčkog. Dodik je tada rekao da razumije predsjednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, te da je to i razumljivo jer je Turska članica tog saveza.
Prijavi grešku


Komentari (65)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...