biznis
0

Spektakularni rast svjetske proizvodnje gasa u 2010.

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prošle godine je ostvaren spektakularan rast svjetske proizvodnje prirodnog gasa, koji je nadmašio pretkrizne nivoe, saopćio je međunarodni centar za informacije o prirodnom gasu Cedigaz.

"Godina 2010. bila je izuzetna za prirodni gas, sa spektakularnim rastom svjetske proizvodnje od 7,3 posto", navedeno je u četvrtak u saopćenju udruženja koje okuplja više od 140 članova u 40 zemalja, odnosno većinu vodećih međunarodnih naftnih i gasnih kompanija.

"Takav istorijski rast je bio bez presedana jer nikada nije bio tako veliki i tako iznenadan", ukazao je generalni sekretar Cedigaza Thierry Rouaud.

Do tako velikog skoka proizvodnje došlo je zahvaljujući jakom ekonomskom oporavku u zemljama u usponu i izuzetno hladnoj zimi u Evropi, navedeno je u izvještaju, uz napomenu da je veliki pad proizvodnje u 2009. od 3,4 posto usljed slabljenja svjetske ekonomije učinio pokazatelj za 2010. uporedno još impresivnijim.

Prošlogodišnja svjetska proizvodnja gasa je, bez obzira na to, bila četiri posto veća od nivoa bilježenih prije ekonomske krize, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Ruska kompanija "Gasprom", najveći svjetski proizvođač gasa, objavila je danas da je u 2010. ostvarila ogroman rast neto profita od 24 posto, na 35 milijardi dolara, čime je potvrdila status glavnog oslonca za rusku ekonomiju.