biznis
0

EK blokira jedan od najvećih poslova Gazproma u Evropi

FENA
Evropska komisija spriječila je Gazprom da kupi 50 posto jedne od najvećih berzi plina u Evropi - austrijsko plinsko čvorište CEGH (Central European Gas Hub).

Evropska komisija smatra da transakcija, zahvaljujući kojoj bi ruski koncern osigurao mjesto na spot tržištu plina u zapadnoj Evropi, nije u skladu s propisima Trećeg energetskog paketa, koji proizvođačima plina zabranjuje berzansko trgovanje energentima, izvještava ruski dnevnik Kommersant.

Dužnosnici EU-a, kako je rekao potpredsjednik Gazproma Aleksandar Medvedev, smatraju da bi ovom kupovinom ruski koncern "porobio evropsko tržište plina". Evropska komisija je odbila komentirati izjavu Medvedeva, a službeni dokumenti o stopiranju posla još nisu objavljeni.

Moskovski poslovni dnevnik Vedomosti navodi da Gazprom nije dobio izravan negativan odgovor, ali su evropska regulatorna tijela postavila koncernu takve uvjete koji jednostavno nisu prihvatljivi.

Evropsku komisiju je uznemirila činjenica da bi Gazprom, koji već kontrolira gotovo četvrtinu isporuka plina u Evropu preko dugoročnih isporuka, sada mogao dobiti kontrolu berze.

Transakcija Gazproma sa CEGH-om značila bi rast trgovine ruskim plinom u Evropi, od koga su evropski potrošači, kako smatra Bruxelles, već prekomjerno ovisni.

Gazprom je s austrijskom kompanijom OMV vodio pregovore o kupnji CEGH-a od 2008. godine, kada su dvije strane potpisale memorandum o namjeri da se ruskom koncernu proda do 50 posto berze, čime bi ozbiljno ojačao pozicije na distribucijskom tržištu Evrope. Vrijednost mogućeg posla nije bila objavljivana.

CEGH je jedna od ključnih berzi za trgovinu plinom u Evropi pored francuskog PEG Nord, nizozemskog TPP i britanskog NBP. CEGH također posjeduje i skladište plina u austrijskom Baumgartenu, što joj omogućuje da koordinira berzovne transakcije konkretnim isporukama plina.

Prema najnovijim procjenama, koje je u ponedjeljak obznanio Medvedev, Gazprom od ovogodišnjeg izvoza plina u Evropu očekuje 60 milijardi dolara. Ranije je koncern izvozne prihode prognozirao na razini od 53-55 milijardi dolara.

Izvozni prihodi ruskog koncerna za pet mjeseci ove godine dostigli su 36,3 milijarde dolara. Od ukupnog izvoza u prošloj godini Gazprom je imao 44 milijarde dolara prihoda.

U Gazpromu očekuju da će ove godine izvesti 158 milijardi kubičnih metara plina, od čega će 155 milijardi kubika biti isporučeno evropskim potrošačima.