Na rubu bankrota
0

Španija i Portugal traže pomoć od bivših kolonija

SRNA
Španija i Portugal pozivaju svoje nekadašlje kolonije da ih spašavaju od ekonomske propasti!

Tako nešto još nije viđeno na godišnjim ibero-američkim samitima. Kralj Španije Juan Carlos I, premijer Španije Mariano Rajoy, predsjednik Portugala Anibal Silva i predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso pozvali su bivše kolonije da spašavaju svoje bivše "gospodare.

Na 22. samitu šefova država i ministara vanjskih poslova Južne i Centralne Amerike, Španije, Portugala i Andore u španskom Cadizu protekao je u zahtjevima da se proširi trgovinsko-ekonomska saradnja.

Tonalitet susreta odredio je španski monarh ko je rekao da proširena ekonomska saradnja može da da znatan podstrek ekonomskom rastu u Evropi.

Premijer Mariano Rajoy bio je još otvoreniji. Potrebno je više Latinske Amerike u Evropi i u Španiji - izjavio je on i dodao da je to najefikasniji recept za liječenje svih finansijskih i ekonomskih bolesti Evrope.

Predsjednik Portugala Anibal Silva propagirao ibero-američku saradnju kao investiciju u budućnost.

U to da su im ekonomije bolesne predstavnici Evrope uvjerili su se još prvih sati svoje posjete. Širom Evrope, od Pariza do Rima i od Atine do Madrida i Lisabona održane su akcije više hiljada ljudi protiv mjera stroge budžetske štednje i smanjenja plata u zemljama EU.

Madrid i Lisabon mogu da se nadaju pomoći svojih "rođaka" preko okeana. Evropska kriza nije obuhvatila Latinsku Ameriku - navode eksperti.

Španija i Portugalija su u veoma ozbiljnoj finansijskoj i ekonomskoj krizi. One računaju da u Latinskoj Americi postoje organizacije, firme ili vlade, koje su u stanju da investiraju u ekonomiju Španije i Portugalije.

Za to postoje uslovi, jer se Latinska Amerika razvija dobro i stabilno.

Ipak, bez obzira na "srodstvo" i davne veze, Latinska Amerika možda nije spremna da "zagrli" svoje starije iberijske rođake.

Možda će u Španiji učestvovati sa neznatnim dijelom kapitala. U Španiji je danas veoma ozbiljna bankarska kriza. Sanacija banaka zahtijeva velike iznose. Situacija je u Evropi ozbiljna. Bit će teško privući privatne kapitale u velikom obimu - napominju ekonomski analitičari.

Španija i Portugal su na rubu bankrota. I Madrid, i Lisabon smanjuju budžetske stavke i povećavaju poreze.

U Južnoj i Centralnoj Americi, naročito u Brazilu, Kolumbiji, Čileu bilježi se stabilno povećavanje bruto-domaćeg proizvoda. Prema prognozama, 2013. godine ekonomski rast na latinoameričkom kontinentu iznosit će u prosjeku četiri odsto.

Sljedeći samit bit će održan 2013. godine u Panami. Vjerovatno će tada biti jasno hoće li u Evropi "biti više Latinske Amerike" - napominju mediji.