Komentari (25)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Naravno da je buducnost IT, ali koliko treba napora da postanete kvalitetan programer... evo studiram 4. god racunarstva, svaki dan po par sati nesto programiram, i sto dublje istrazujes to jos vise posla i shema ima... a oci i ledja kako odu da ne pricam hehe... placeno i dobro jest, ali zrtva je velika to da znate.
i drzava se ne pita kako to software inzinjeri u navedenim firmama zvanicno rade za 500 KM ...
@Harry Callahan tesko ce tu uhvatiti. Ove outsourcing firme progamere isplacuju preko offshore racuna.
U tom soptveru je bufućnsot. KAko se samo nismor anije tog dosjetili ??
PITANJE O IZBJEGAVANJU LEVAĆENJA: Navodno mnogi indijski programeri u realnom sektoru zarađuju pristojan novac bez pretjeranog rizika da budu prevareni. U tom smislu, ima li kakvih preporuka kojih bi se i omladina u Bosni trebala pridržavati kako bi mogla raditi od kuće, a ne obavezno planira da nam odlazi iz domovine (otadžbine) ?
moze Kantera lan od kuce da igraju i da zaradzuju.
@Frljoka1 Ima,kad dogovaras posao obavezno dio avans uplate,softver zastiti tako da se sam zakljuca nakon odredjenog vremena(demo verzija) i generalno ne vjeruj nikom dok ne vidis cifru na racunu.Samo se zastiti dobro,od toga ti najvise zavisi posao.Sretno ;)
Ima nasih firmi koje placaju pristojno ali u vecini je slucaj da malo iskusniji programer trazi posao vani.I to tvrdim iz svog licnog iskustva.
ZA ONE KOJI BI ŽELJELI PRAVITI WEB STRANICE: U većini slučajeva, prisutna je najčešće pojava da se osobe uštele sa upotrebom kratkoročnih alata uz slabo nastojanje da se koriste izvori od šireg (univerzalnijeg) značaja. U cilju smanjivanja takvih klopki, poželjno je koristiti recimo ova uputstva: www.w3schools.com
Jacenje domace ekonomije malo sutra... Ljudi rade projekte za strane firme a plate su mizerne (za tu vrstu posla). Poslodavci na jednom radniku zaradjuju 200%. Ja prvi nisam htio da budem programer u Bosni nego sam otisao raditi van - ovamo programer, radi za americko trziste, a ovamo krpi 2 kredita jer mu je plata karina.. Sve nam je nakaradno, pa i ovo..
ajmo reci da i to nije problem nego je problem nas mentalitet koji hoce da mu uradis projekat dzaba jos da ti njemu platis sto si uradio...
Hoćemo europske plate
cim BiH stigne "evropske" plate, pasce trziste. Jer BH programeri i dobijaju posao jer su keftiniji od Evrope