We get IT done
227

Softray Solutions: Stabilnost i rast kao glavni poslovni postulati

Svoj put su započeli skromno sa jasnom vizijom i malim timom, a danas su potvrđeni kao pouzdan partner u oblasti razvoja softvera, te zapošljavaju preko 100 IT stručnjaka.

Softray Solutions je bosanskohercegovačka IT kompanija fokusirana na razvoj softverskih rješenja za velike američke klijente, u domenu zdravstva, saobraćaja, transporta i sigurnosti.

Povjerenje ukazano od strane klijenata rezultiralo je stopostotnim izvozom proizvoda, konkurentnošću na svjetskoj mapi rada, te je Softray uvršten među top 100 kompanija u BiH. Ponosno ističu kako pandemija nije imala uticaja na njihovo poslovanje, već su u tom periodu započeli nove projekte i nastavili zapošljavanje. Dodatno, kao rezultat uspješne implementacije sistema za upravljanje sigurnošću informacija u svim poslovnim procesima kompaniji Softray Solutions je prošle godine dodijeljen Certifikat ISO/IEC 27001:2013 koji je usredotočen na zaštitu povjerljivosti, cjelovitosti i raspoloživosti podataka u organizaciji i u odnosu sa klijentima.

Protekle dvije godine ostvaren rast od 200%

Od samog nastanka, cilj im je, ističu, bio izgraditi kompaniju koja se može pohvaliti kvalitetom rada, stručnim kadrom i pozitivnom organizacijskom kulturom, u kojoj će se zajedno stvarati moderno i napredno poslovno okruženje. Osim toga, kontinuirano pružaju priliku mladim talentima da uđu u ovaj svijet, te dobiju priliku učiti, raditi i napredovati, kako bi dobili adekvatno iskustvo potrebno za rad u IT industriji. S tim u vezi, u Softray-u ističu kako zapošljavanje u ovoj kompaniji nikad nije stalo, te da su oglasi za posao u kojima traže talentovane, motivisane i iskusne ljude uvijek otvoreni. "Za sve seniore koji svoj daljnji karijerni put odluče nastaviti u Softray-u imamo i posebne sign-in bonuse, kao dodatni stimulans za početak novih radnih pobjeda", ističu iz Softray-a, te dodaju: "Bitno je naglasiti da mi i dalje rastemo i da se dinamika našeg poslovanja ne prekida, jer industrije u kojima mi radimo nisu pogođene pandemijom. U prilog tome govori i činjenica da je 2020. bila godina i kad se naš tim dodatno proširio", naveli su iz Softray-a.

Fokusirajući se na zaštitu svih članova tima i kontinuitet pružanja kvalitetnog rada klijentima sa kojima sarađuju, Softray je gotovo preko noći uspješno prebacio rad iz kancelarije, na rad od kuće. Ovo je bilo i očekivano, s obzirom na to da je ta opcija postojala i prije pandemije, a ulaganje u kulturu i dvosmjernu komunikaciju im je oduvijek bio prioritet. Pozitivan feedback uposlenika kompanije im je dodatna potvrda da su uspješno savladali i adekvatno odgovorili na sve izazove koje je pandemija stavila pred njih te će i u narednom periodu nastaviti osluškivati potrebe zaposlenih i djelovati u skladu sa njima.

Neprekinuta stabilnost poslovanja

"Tačno godinu dana prošlo je od prvih slučajeva korona virusa u Bosni i Hercegovini i tada je rijetko ko mogao zamisliti da će pandemija potrajati ovoliko dugo. Od prvog dana trudili smo se da poduzmemo sve neophodne mjere u pogledu zaštite zdravlja naših zaposlenih, ostajući usredotočeni na to da i u ovom izmijenjenom okruženju nastavimo sa svakodnevnim aktivnostima, s ciljem da održimo kvalitet usluga po kojem smo prepoznatljivi kod naših klijenata, na visokom nivou. Ponosni smo na sve članove našeg tima koji su bili odlučni u savladavanju ovog izazova. Zahvaljujući njima, naše poslovanje je stabilno od početka. Njihov trud i rad su prepoznali i naši dugogodišnji klijenti koji su nam ukazali dodatno povjerenje, te je prvi kvartal 2021. donio još dinamičniji poslovni tempo, kao i nove prilike za zapošljavanje, pa u ovom trenutku u kompaniji imamo više otvorenih pozicija", izjavili su ispred kompanije Softray Solutions.

Izazovni projekti za unapređenje kvalitete života

Kompanija Softray Solutions posluje i pruža svoje usluge razvoja softvera na tržištu SAD-a, za velike enterprise sisteme iz sektora zdravstva, transporta, saobraćaja i sigurnosti koji uspješno koriste velike države kao što su Ohio, Pennsylvania, Arizona, Hawaii, Connecticut, Washington state kao i gradovi New York, Seattle, San Diego, Los Angeles i Atlanta. Međutim, s obzirom na to da imaju velike ambicije, plan im je širiti se i na druga međunarodna tržišta izvan SAD-a. Tokom dosadašnjeg rada naučili su kako ići u korak sa svjetskim trendovima, te kako je u ovom poslu jako važno biti u korak s vremenom i inovacijama koje pruža IT svijet. "Posvećenim radom uvijek smo ispunjavali očekivanja, kako inostranih klijenata, tako i nas samih. Ponosni smo na nivo usluga koje pružamo klijentima i na povratne informacije koje dobijamo zauzvrat. Upravo zbog toga prepoznati smo kao pouzdani partneri na međunarodnom tržištu, što nam je svakako dodatni motiv da se u budućnosti polako, ali sigurno širimo i na druge zemlje kako bi naše usluge stigle do korisnika u čitavom svijetu", istakli su u Softray-u.

Projekti na kojima rade predstavljaju izazov za sve zaljubljenike u IT, a dio su svjetskih trendova kada su u pitanju noviteti. "Smart City je jedan od zanimljivijih projekata na kojem trenutno radimo, gdje je glavni fokus kreirati i razviti rješenja za postojeće problematike u gradovima te pružati usluge inteligentnog transportnog sistema. Fokus ovakvih projekata je na korištenju naprednih tehnologija koje za cilj imaju smanjenje gradskih gužvi, vremena putovanja, poboljšavanju tranzitnih operacija, pružanju brže i lakše mobilnosti, te poboljšanje ukupne kvalitete života za stanovnike. Cilj je kreirati softver koji će omogućiti sistemsko rješenje za periodičnu optimizaciju saobraćajne signalizacije kao jednog od najučinkovitijeg načina za poboljšanje prometne mobilnosti i sigurnosti. Projekat koji bismo također izdvojili ovom prilikom jeste online socijalna platforma namijenjena starijim licima, gdje im je pojednostavljen i obogaćen svakodnevni život kroz razne edukacije, zabavne aktivnosti i jednostavniju međusobnu komunikaciju", naveli su.

Pogodnosti rada po mjeri svakog zaposlenika

Vjerujući da se ulaganje u svakog zaposlenog višestruko vraća, u Softray-u uz pružanje konkurentnih radnih i materijalnih uslova, te poticajnog i sigurnog radnog okruženja, kontinuirano osluškuju potrebe svih zaposlenika. "Osnovni cilj svakog našeg poteza je zadovoljstvo uposlenih. Naš najbolji kompas na temelju kojeg znamo jesmo li na pravom putu su upravo reakcije članova našeg tima. Tako smo u prethodnom periodu, na osnovu prijedloga i ideja našeg tima, između ostalog, unaprijedili i program benefita kojim se našim zaposlenicima nastoji pružiti upravo ono što oni traže, kako bi bili još zadovoljniji i motivisaniji na svome radnom mjestu. Naši zaposlenici imaju na raspolaganju brojne pogodnosti vezane za brigu o njihovom zdravlju i dobrobiti kroz: dobrovoljno zdravstveno osiguranje, dodatne slobodne dane koje dobijaju temeljem njihovog senioriteta, uloga unutar tima ili potrebom za dodatni fokus na edukaciju i razvijanju karijernog puta, s ciljem što kvalitetnije ravnoteže između posla i privatnog života, te fleksibilno radno vrijeme. Ono što im dodatno nudimo, a u praksi se pokazalo kao dobra stvar jeste kreiranje personaliziranog sistema benefita. Time se svakom zaposleniku daje sloboda pri kreiranju i odabiru vlastitih preferencija, a sve u sklopu ponuđenih pogodnosti od strane kompanije. Upravo nam je to i bio cilj – prepustiti našim zaposlenicima da benefite koje im dajemo u potpunosti sebi prilagode kako bi u svakom trenutku mogli uživati u svojim omiljenim aktivnostima. Kombinacija prethodno navedenog sa materijalnim pogodnostima, u vidu godišnjih i jednokratnih bonusa, rezultira setom pogodnosti po mjeri svakog uposlenika. Porodični duh nam je jako bitan. Činjenica jeste da svi članovi tima gledaju na Softray kao na svoju drugu porodicu, a i kompanija je od početka to i živjela. Upravo zato mi ne brinemo samo o našim zaposlenicima, nego i o njihovim porodicama, te roditelji u našoj kompaniji imaju posebne benefite. Važno nam je da im budemo podrška i da im omogućimo provođenje još kvalitetnijeg vremena s njihovim najmilijima, kao i da im pružimo optimalan balans između privatnog i poslovnog, a svakako je tu i ostali set benefita namijenjen upravo njima".

Dodatno, svojim članovima tima obezbijedili su i posebne pogodnosti u bankama, te drugim ugovornim partnerima sa kojima su sklopili saradnju, gdje svi zaposlenici mogu kupovati sa dodatnim popustom ili na rate, bez obračunatih kamata, ističu iz ove kompanije.

Kako bi ostvarili svoj puni potencijal i ambicije, zaposlenike uvijek potiču i podržavaju u davanju prijedloga. "Dvosmjerna komunikacija je temelj naše kulture. Prijedlozi, konstruktivne kritike i pohvale članova našeg tima su uvijek poželjni, te upravo zbog toga imamo aktivan Softray Suggestion Hub, kao centralno mjesto razmjene ideja i prijedloga. Smatramo kako je transparentna i otvorena komunikacija jedini ispravan put u održavanju stabilnog tima, te u to neprestano i ulažemo. Upravo su naši uposlenici bili ti koji su nam sugerisali u kojem smjeru se kretati kada je u pitanju bogaćenje postojećeg sistema benefita, što smo vrlo rado i implementirali", kažu u Softray-u.

Dinamika rasta se nastavlja

"Prvi kvartal 2021. nam je potvrdio ono što smo i pretpostavljali - tu su novi projekti, nove aktivnosti i novi članovi tima. Svjesni smo da je investicija s najboljim povratom upravo investicija u tim, te nastavljamo i dalje ulagati u kulturu kompanije i kvalitetu tima. Naravno, naš fokus ostaje na zapošljavanju kvalitetnih ljudi i kontinuiranom širenju tima, a poslovni projekti pred nama su samo dodatna potvrda da naš rast ne prestaje. Nastavljamo graditi Softray kao centar izvrsnosti inženjerstva zapošljavanjem vrhunskih programera, ali i pružanjem prilike mladim nadama da uđu u ovaj svijet i dobiju adekvatno iskustvo. Trend zapošljavanja u našoj kompaniji i dalje raste - u neprekidnoj smo potrazi za kvalitetnim kadrom i svakako potičemo IT entuzijaste da nam se jave na [email protected] da zajedno s nama kreiraju vrhunska softverska rješenja i budu dio naše uspješne priče", zaključili su.