|

Softić: Garantujemo stabilnost KM, nijedna kovanica i novčanica nije bez pokrića

Softić: Garantujemo stabilnost KM, nijedna kovanica i novčanica nije bez pokrića
11
F
FENA
9.2.2017. u 15:17
23
komentara
11

dijeljenja
Softić: Garantujemo stabilnost KM, nijedna kovanica i novčanica nije bez pokrića Senad Softić (Foto: Klix.ba)
Garantujemo stabilnost konvertibilne marke i nijedna kovanica ni novčanica nije bez pokrića poručio je danas guverner Centralne banke BiH Senad Softić tokom drugog panela Ekonomskog foruma u BiH "Put euroatlanskih integracija: Konkurentnost BiH“ kojeg je organizirao Ekonomski fakultet u Sarajevu.
Dodao je da je Centralna banka odgovorna za stavljanje KM u opticaj te da projiciraju novac u opticaj svakih pet godina.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naglasio je da je BiH po konkurentnosti posljednja u Evropi i zadnja u regionu te da je od 190 rangiranih zemalja BiH na 81. mjestu, dok je Makedonija deseta. Smatra da BiH ima mladu, slabu i nekonkurentnu ekonomiju te da svi trebaju biti svjesni gdje je mjesto BiH.

"Stavite se u poziciju ljudi koji trebaju uložiti u BiH. Oni traže predvidivost, a ne zemlju u kojoj se svake dvije godine održavaju izbori i stalno se priča o tome", poručio je.

Šarović je kazao da većina u BiH živi u prošlosti te da je potrebno "generacijsko resetovanje", jer u suprotnom postoji velika mogućnost da se izgubi šansa.

Direktor Direkcije za euroatlanske integracije Edin Dilberović naglasio je da je ekonomija ključni element.

"Dobili smo 3.242 pitanja Upitnika Evropske komisije i skoro svi su se ticali da li je BiH spremna na taj put, a ključno je da su sve institucije odgovorile na pitanja i da je državna administracija položila ispit", naglasio je.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija predstavio je Izvještaj o konkurentnosti BiH 2016/2017 ističući dvije najbitnije stavke za BiH, a to su Reformska agenda i euroatlanski put.

Kazao je da istraživanje pokazuje da je najveći problem neefikasna birokratija i korupcija.

Govoreći o inovativnosti i tehnološkoj spremnosti, Lagumdžija je kazao da je od svih parametara najgori kapacitet BiH da privuče i zadrži talente.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2017 koji predstavlja otvoreni dijalog između predstavnika vlasti, kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, održava se danas u Sarajevu.

Učesnici imaju priliku razmijeniti mišljenja, svako iz svog ugla djelovanja, kroz četiri panela: reformski kurs ka poslovnom ambijentu, put euroatlanskih integracija - konkurentnost BiH, poslovna zajednica: prilike i izazovi, te glas akademske zajednice.

Organizacija Foruma prva je u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...