{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Socijalna kriza opasnija je od ekonomske"

F
27.3.2009. u 16:18
0
0
"Socijalna kriza opasnija je od ekonomske"
0
"Socijalna kriza opasnija je od ekonomske"
Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić smatra da bi socijalna kriza, koja bi mogla nastupiti nakon ekonomske i finansijske, mogla imati velike posljedice na radnike u tom bh. entitetu.
U tom smislu, ona je danas upozorila na lošu socijalnu i materijalnu poziciju građana i radnika u RS-u, a posebno kada su u pitanju radnici kojima se redovno ne uplaćuju doprinosi zbog kojih ne mogu ostvariti svoja prava.

Mišić, je nakon razgovora s direktorom Porezne uprave RS-a Milom Banikom i Fonda PIORS-a Zoranom Mastilom, kazala da su se pojavile mnoge nedoumice u vezi s primjenom novih izmjena zakona o porezima i doprinosima i uvođenjem termina brutoplaće prilikom oporezivanja.

- Radnici ne dobijaju obračunske listove, iako je obaveza poslodavca da ih daje i da zbog toga radnik ne zna da li su mu uplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje. Problem nastaje onog trenutka kada radnik treba da ovjeri zdravstvenu knjižicu i shvati da to ne može da uradi, jer mu doprinosi nisu uplaćeni, kaže predsjednica entitetskog sindikata.

Apelirala je na Poreznu upravu i Fond PIORS-a da se pozabave tim problemom, koji i jeste u njihovoj nadležnosti, a zbog kojega se veći broj radnika obraća sindikatu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: