Znate li šta je izazov februarske štednje? Pravo je vrijeme za čuvanje novca

Znate li šta je izazov februarske štednje? Pravo je vrijeme za čuvanje novca
7
Dž. L.
1.2.2020. u 11:22
26
komentara
7

dijeljenja
Znate li šta je izazov februarske štednje? Pravo je vrijeme za čuvanje novca Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko ste zainteresovani za štednju novca, pravo je vrijeme da se tome u potpunosti posvetite i isprobate izazov štedljivog februara.
Ovaj mjesečni izazov aktuelan je već nekoliko godina, a o njemu najviše pišu blogeri i influenseri putem društvenih medija.

Šta je ustvari izazov štedljivog februara? Kako piše US News, ideja je kako je ovo najkraći mjesec, svi su se odmorili od prazničnih kupovina, pa zašto onda ne iskoristiti februar da biste napravili nešto tako važno - vratili svoje finansije na pravi put?

Ako zaista razmišljate o isprobavanju izazova štedljivog ili frugalnog februara, evo nekoliko ideja:

- Pratite svoje troškove
- Smanjite troškove energije
- Pređite na novčanu dijetu
- Revizirajte račune
- Uložite više novca u štednju.

Pronađite finansijskog savjetnikaPronaći finansijskog savjetnika koji odgovara vašim potrebama ne mora biti teško. Besplatni alat SmartAsset vas u roku od pet minuta može spojiti s vrhunskim finansijskim savjetnicima iz vaše okoline. SmartAsset je riznica provjerenih savjetnika i zakonski je dužan da djeluje u vašem najboljem interesu. Ako ste spremni upoznati se sa lokalnim savjetnicima koji će vam pomoći da postignete svoje finansijske ciljeve, počnite odmah. Ukoliko živite na području gdje ovakvi alati nisu mnogo upotrebljivi, drugim kanalima dođite do finansijskog savjetnika.

Pratite vašu potrošnjuOvo je poprilično bolna finansijska vježba, ali će vam se sigurno isplatiti na duge staze, piše US News.

"Tokom mjeseca februara pažljivo pratite koliko novca trošite, i keša i sa kartice. Mnogi ljudi ostanu šokirani kada shvate gdje njihov novac odlazi. Kao što vas brojanje kalorija često natjera da razmislite dva puta o onome što jedete, kada vidite kako se troši vaš teško zarađeni novac, razmislit ćete dva puta prije nego ga potrošite", kaže Kyle Whipple iz firme za finansijsko planiranje Custom Wealth Solutions.

Dok pratite vašu potrošnju, mogli biste se posebno iznenaditi kada vidite koliko novca trošite na namirnice i hranjenje vani.

Smanjite potrošnju energijeDawn-Marie Joseph, osnivačica firme za očuvanja nekretnina u Michiganu, ističe kako odobrava štedljivi februar.

"Iako mnogi pojedinci možda nisu oduševljeni konceptom ovbog izazova, to je odlična stvar i zapravo bi vam mogla pomoći u smanjenju vaših troškova", kaže Joseph.

Ona posebno ističe ideju potrošnje električne energije i plina.

- Smanjite svjetla u vašoj kući. Uložite napore da gasite svjetla koja vam ne trebaju. Ovo je i odlična prilika da starije sijalice zamijenite štednim LED sijalicama.

- Ugasite termostat. Američko Ministarstvo energetike procjenjuje uštedu od oko jedan posto na računu za energiju kada spustite termostat samo za jedan stepen, pod pretpostavkom da ga držite sniženim osam sati. Držite termostat nižim za, recimo, pet stepeni, i možete vidjeti kako bi to moglo pomoći vašem računu.

"Nošenje džempera u kući ili pokrivanje dekicom može zaista smanjiti vaše troškove. Nakon vašeg decembarskog prazničnog računa, bit ćete zaista sretni da vidite manji račun u februaru", ističe Joseph.

Upustite se u novčanu dijetuMnogo manje novca mogli biste trošiti na hranu tako što nećete kupovati ništa drugo osim onoga što vam je zaista potrebno.

"Izazovite sebe da jedete nove stvari koje su jeftinije i mogu se napraviti kod kuće", predlaže finansijska savjetnica Wendy Terrill.

Riješite se impulsivne kupovine. To znači da nećete potrošiti nijedan dolar više o onoga što trebate ako sebi ne ostavite 24 sata da razmislite o tome. Tako ćete stati u kraj nerazumnim potrošnjama.

Naravno, novčana dijeta ne znači da nećete trošiti ništa. Međutim, ukoliko umjesto odlaska u kinu odaberete neki film kod kuće, već ste na putu uštede. Ukoliko ne trebate kupovati novu odjeću u februaru, nemojte.

Revizija računaPratili ste vašu potrošnju i poduzimate dodatne korake ka štednji. Sada biste možda željeli proučiti na šta zapravo još uvijek trošite novac, piše US News.

"Imate li kablovsku, ali gledate samo tri kanala? Promijenite svoj paket. Pregledajte svoju kreditnu karticu i bankovne izvode kako biste vidjeli šta se dešava sa automatskim plaćanjem. Ponekad se prijavimo za neki program, ne uspijevamo ga koristiti ili zaboravimo otkazati uvodnu promociju. To je novac koji izlazi kroz vrata za koja čak ni ne znate", kaže Terrill.

Možda samo za ovaj mjesec udvostručite ono što stavljate na svoje štedne račune. Ili ako je to previše, dodajte nešto novca, a da pri tome vodite računa o svim preporučenim mjerama štednje.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...