Bitan je proračun
5

Šest jednostavnih finansijskih savjeta za studente

S.H.P.
Ilustracija: Pixabay (Foto: F. K./Klix.ba)
Ilustracija: Pixabay (Foto: F. K./Klix.ba)
Ako želite da steknete dobre finansijske navike, morate ih početi razvijati dok ste na fakultetu, jer je fakultet vrijeme istraživanja, učenja i rasta. Studirate li i živite li u studentskom domu, onda će vam najveći problem biti plaćanje sobe i hrane, što znači da ćete upravljati budžetom mnogo jednostavnije nego što je to slučaj kada diplomirate.

Upravo je ovo pravo vrijeme da postavite temelje dobrim finansijskim navikama koje će vam dobro poslužiti nakon diplome. Ovo je šest savjeta koje preporučujemo svima, a posebno studentima.

Kreditna sposobnost

Nakon što diplomirate, jedan od najvažnijih brojeva u vašem životu je vaš kreditni rezultat. To je trocifreni broj koji kreditorima govori koliko ste kreditno sposobni. U prošlosti su se o njemu brinule samo banke, no danas će se brinuti svako ko odobrava bilo kakav kredit. Stanodavac će provjeriti vaš kredit kad vam produžava smještaj. Poslodavci također provjeravaju vašu kreditnu povijest.

Ako imate lošu kreditnu ocjenu, mnogo teže ćete dobiti mnoge stvari u životu. U nekim slučajevima možete dobiti veću kamatu kredita ili vam mogu odbiti zahtjev za kredit.

Kreditnu ocjenu počnite graditi u školi. Nabavite vlastitu kreditnu karticu ili neka vas roditelji dodaju kao ovlaštenog korisnika. Što ranije počnete, to je bolje.

Izbjegavajte dug na kreditnim karticama

Studirate li na skupom fakultetu, teško da ćete izbjeći dug studentskog kredita. Srećom, studentski zajmovi imaju povoljne kamatne stope, što će vam pomoći da ih lakše isplatite.

Osim toga, kreditne kartice trebate zaboraviti, jer vas dug na kreditnoj kartici može finansijski zaustaviti godinama, ako ne i duže, jer su kamatne stope veoma visoke. Ako uspijete napraviti dobar proračun, potrošiti manje nego što zarađujete i kloniti se duga na kreditnoj kartici, bit ćete dosta ispred svojih kolega.

Izradite proračun

Proračun je životna vještina koja je najlakša kada imate ograničena finansijska sredstva. Proračunavanje je kreiranje plana potrošnje i štednje. Pomoću plana potrošnje pokušavate predvidjeti koliko trošite svaki mjesec po različitim kategorijama. Veoma je bitno da se u toku mjeseca pridržavate proračuna. Ono što vam ostane uštedite.

Cilj je stvoriti naviku, graditi i pratiti svoj proračun. Budući da je vaš finansijski život jednostavan, bit će vam lako uspostaviti ovaj proračun.

Izgradite mali hitni fond

Taj novac držite u stanu za crne dane. Kada imate malo više novca, stavite ga u hitni fond. Ovaj fond će vam dobro doći kada se suočite s finansijskom krizom. Dok ste na fakultetu ti hitni slučajevi neće biti tako česti, no kako starite imat ćete više odgovornosti pa se s tim potencijalno povećava i broj potencijalnih hitnih slučajeva.

Naučite kako ulagati

Stvaranje bogatstva zahtijeva učenje ulaganja. Dok ste student raspitajte se koje vam organizacije mogu pomoći da uložite svoj novac u pravi posao.

Zabavite se

I posljednje pravilo koje nije najmanje bitno: Imajte na umu da ste student i da je vrijeme da isprobate neke nove stvari. Trebate se zabaviti i diplomirati bez žaljenja za propuštenim stvarima. Ako slijedite ove jednostavne finansijske savjete, nećete se morati brinuti o novcu.