Promo
0

S Addikom otputujte na Sardiniju, raj u srcu Mediterana

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ako volite sunce i toplotu, ljeto je možda najbolje vrijeme za posjetu Italiji. Tokom ljeta u Italiji možete uživati u jarkom suncu, posjetiti neku od brojnih plaža, učestvovati u ljetnim festivalima...

Također, možete prisustvovati koncertima i predstavama na otvorenom, te uživati u par dodatnih sati dnevnog svjetla u potrazi za nebrojenim avanturama u toploj klimi. Međutim, u zemlji antičke kulture imate toliko toga za vidjeti, da je izabrati odgovarajuće mjesto za odmor prava umjetnost. Ukoliko ste se odlučili za odmor na jednom od mediteranskih ostrva, u nastavku pročitajte zašto bi Sardinija mogla biti pravi izbor za vas.

Neotkriveni dragulj

Sardinija je poznata kao raj u srcu Mediterana. Njene sunčane obale i bijele pješčane plaže su sigurno glavne turističke atrakcije, ali na Sardiniji i pored plaža postoji beskrajan popis mjesta koje ne smijete propustiti. Sardinija je drugi najveći otok u Italiji nakon Sicilije. Sa stjenovitom obalom prekinutom plažama okruženim mediteranskim vodama, i uz sve nijanse plave, to je "vacanza da sogno" (odmor iz snova) za Italijane. Ipak, za većinu ostalih posjetitelja, Sardinija je još uvijek neotkriveni dragulj.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

A šta ćete sve otkriti na Sardiniji to je samo do vas. Sardinija donosi nevjerojatno slikovitu unutrašnjost, arheološka nalazišta koja su postojala hiljadama godina prije Rima, muzeje svjetske klase, gradove s dobro očuvanim historijskim jezgrama te tradicionalnu kulturu i folklor koji bi vas mogli više fascinirati od kopnene Italije. Na Sardiniji sigurno postoji drugačiji koncept vremena i prostora. Mnogi dijelovi otoka su razuđeni i divlji, od planinskih lanaca i prirodnih rezervata do 1.800 kilometara obale, s brojnim plažama i uvalama koje su dostupne samo s mora. Sardinijske ceste su zbog svoje veličine i rijetke populacije mirne i relativno bez prometa. Doživljaj vožnje spektakularnim obalnim cestama od Alghera do Bose ili od Teulade do Chia tijekom zalaska sunca, zaista je filmski i nezaboravan. Čak i u mirnijim mjestima, uvijek se možete zaustaviti na kafi ili aperitivu u trattoriji ili restoranu.

Sardinija ima bogatu, drevnu povijest, s mnogo ostataka koji prate njenu prošlost. Među njima je i simbol Sardinije, nuraghi, kojih na ostrvu ima preko 7.000. Izgrađeni prije 3000 godina, tipični nuraghi su stožasti tornjevi od kamena. Ove prahistorijske građevine i kompleksi nalaze se na cijelom otoku, dok su neki su više organizovani i očuvaniji od drugih, svi posjeduju specifičnu zagonetnu atmosferu. Obzirom da su dijelovi ostrva netaknuti sigurno ćete poželjeti potražiti flamingose ili bijele magarce, koje sigurno nećete vidjeti na hrvatskom ili crnogorskom primorju. Sardinija je poznata i po ovcama kojih na ostrvu ima više nego ljudi. Vrlo se dobro koriste, a njihovo bogato, slatko mlijeko koristi se za izradu slatkog i kremastog pecorino sira po kojemu je Sardinija poznata. Glavni grad Sardinije, Cagliari je relativno mali grad i vrlo lako se može prošetati. Ovdje živi oko 200 000 ljudi, a do centra grada od aerodroma ćete stići za svega 15 minuta vozom. Iako je Cagliari prije svega luka, u čijoj ćete se marini osjećati čarobno, ne zaboravite posjetiti i dvorce i vile koji ga okružuju, ali i različite zaostavštine Rimskog Carstva, od kojih su najpoznatiji amfiteatri.

Budžet

Povratni let Sarajevo - Cagliari koštat će vas oko 1.200 KM, ali ukoliko ste pravi avanturista na ovaj fantastični put možete krenuti i autom, odnosno trajektom, a na takvom putovanju bi vam mnogi sigurno zavidjeli. Međutim, obzirom na cijene trajekta za putnička vozila, gorivo, putarinu, te vrijeme provedeno u putu, ovaj izbor vam neće uštediti novac. Smještaj u jednom od mnogih apartmana za dvije osobe za sedam dana, koštat će vas od 500 do 1.000 KM, zavisno od lokacije, dok vas zadovoljstvo odsjedanja u hotelu može koštati i trostruko toliko. Prevoz na ostrvu je relativno jeftin, a ukoliko želite iznajmiti auto kako biste došli do svih dijelova ovog ostrva, isto će vas koštati oko 500 KM za sedam dana.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Ukoliko se odlučite za ovaj put pokušajte zaviriti i u ponude lokalnih putničkih agencija, te uz njihovu pomoć isplanirati put, koji će vas koštati ukupno od 2.000 po osobi.

Putovanje iz snova

Ako vas je netaknuta Sardinija privukla, ali vaš budžet još uvijek nije spreman za ovaj izlet, možda se vaša sreća krije u Addiko Mastercard nagradnoj igri. Ako ste korisnik Addiko Mastercard® platnih kartica, te tokom jednog mjeseca u periodu od 01.06. do 30.09.2019. napravite najmanje 5 POS transakcija karticom automatski učestvujete u nagradnoj igri u kojoj možete osvojiti vaučer za putovanje u vrijednosti od 7.000 KM. Više detalja o nagradnoj igri potražite na addiko.ba, te OVDJE i OVDJE.