Do 30. septembra
11

Con Addiko a España: Zemlja Antonia Gaudija, Picassa, Servantesa i Dalija na dohvat ruke

M. N.
Foto: Ibiza/Shutterstock
Foto: Ibiza/Shutterstock
Koliko ste riječi iz šuškavog španskog jezika zapamtili iz telenovela ili Almodovarovih filmova? Je li pravo vrijeme da testirate svoje vještine i pokušate naručiti "café con leche" u Madridu, tapas u Barceloni, ili sangriju na Ibizi?

Zemlja Antonia Gaudija, Pabla Pcassa, Servantesa i Dalija vas zove da produžite ljeto i odmorite se u oktobru ili novembru, uz i dalje vrelu mediteransku klimu.

"Nacija mnogo nacija" kako je popularno zovu, Španija obiluje različitostima, tako da je svaka od njenih pokrajina posebna po svojim običajima, hrani i jeziku. Najbolji način da ih sve upoznate je da provedete par dana u Barceloni, Granadi, Madridu, Toledu, Bilbau ili egzotičnim Kanarskim ostrvima. Oduševit će vas raskošni kulturni sadržaj, ali i opušteni način života, u kojem je možda popodnevna "siesta" važnija od poslovnog ručka. Toliko je toga što možete vidjeti i raditi u Španiji, u nastavku pročitajte samo djelić onoga što ćete vidjeti na ovom putovanju, te koliko će to iskustvo koštati.

Šta ne smijete propustiti u Španiji?

Ukoliko ste fan fudbala sigurno ste već zaljubljeni u Španiju i, ako već niste, sanjate o odlasku na fantastični Camp Nou ili Santiago Bernabeu. Međutim, iako je fudbal druga religija Španije, to je samo mali dio bogatstva ove zemlje. Španija je pored stadiona poznata po najljepšim svjetskim crkvama, ali i džamijama, dvorcima, ostrvima, muzejima, plažama i fantastičnom noćnom životu. Ukoliko imate vremena, predlažemo da počnete sa Barcelonom, te se onda spustite sve do Kanarskih ostrva. Nakon posjete Barceloni, mnogi turisti su je samoproglasili najljepšim gradom na svijetu, čemu je sigurno doprinijela maštovita Gaudijeva arhitektura, te njegovo najpoznatije djelo Sagrada Familia.

Barcelona je, naravno, centar samo jedne od španskih regija, a pored divne Katalonije, Baskija je još jedna od unikatnih regija koje bi se trebale naći na vašem spisku. Iako Bilbao poznajemo uglavnom kroz nogometni klub, ovaj grad ugostio je jedan od velikih svjetskih muzeja Guggenheim. Sa fasadom od svjetlucavog titanijuma, Guggenheim Bilbao je jedna od najlegendarnijih zgrada moderne arhitekture, te je sam muzej odigrao važnu ulogu prevazilaženju postindustrijske depresije u 21. vijeku. U Baskiji također možete posjetiti i Pamplonu, koja se nalazi u regiji gdje su španske koride najpopularniji sport, te ako ste fan takve vrste zabave, Pamplona će vas oduševiti.

Foto: Barcelona/Shutterstock
Foto: Barcelona/Shutterstock

Najegzotičnije mjesto u Španiji je svakako Andaluzija koja je pod utjecajem islamske arhitekture zablistala svojim posjetiocima osigurala potpuno novo i drugačije iskustvo. Andaluzija je blagoslovljena maurskom baštinom koja datira više od 700 godina. Vrhunac ovoga je Alhambra, spoj palača, dvorišta i vrtova u kojemu su se vladari iz Granade rješavali ljetnih vrućina. Pored Alhambre u Granadi, Kordoba je grad koji svakako morate posjetiti u sklopu svoje avanture. Prije hiljadu godina Kordoba je bila najveći grad na svijetu, s tri puta većom populacijom od sadašnjih 320.000 stanovnika. Bila je prijestolnica kalifata Córdoba, koji je nekoliko stotina godina kontrolisao veći dio Iberijskog poluotoka. Sadašnji glavni grad Andaluzije je Sevilla, u kojoj se pored ostalih znamenitosti nalazi i dvorac španske kraljevske porodice, po kojem su nastali i poznati dvorci iz Diznijevih obrada poznatih bajki.

Ukoliko je sve ovo bilo malo previše za zapamtiti, te vas ove lokacije baš i nisu asocirale na idealan odmor, svakako posjetite Kanarska ostrva ili Ibicu, gdje ćete sigurno naći nebrojeno mnogo plaža i hotela, sa noćnim životom kakvog još niste vidjeli. Gdje god odlučite da odete, ne zaboravite da je obavezno jesti isključivo lokalnu hranu, u svakoj od regija naići ćete na nešto novo, i karakteristično samo za tu regiju, a sve to dopunite sa sjajnim, a ne tako skupim, lokalnim vinima.

Budžet Zadovoljstvo putovanja kroz Španiju može biti iznimno skupo, obzirom da je ovo zemlja u kojoj ćete htjeti vidjeti što više toga, probati što više jela, pogledati utakmicu ili posjetiti koridu, pa čak i posjetiti sve palače, dvorce i muzeje na koje naiđete. Na svu sreću, povratni letovi iz Sarajeva do Madrida i Barcelone koštat će vas oko 500 KM, a let do Ibize oko 800 KM. Letovi u unutrašnjosti zemlje, na primjer iz Madrida do Ibize, ili iz Barcelone do Seville, mogu koštati od 50 do 150 KM, dok javni prevoz u gradovima košta oko 100 KM za cijelu sedmicu. Zavisno od usluge kakvu želite i plana vašeg putovanja, na ostrvima možete pronaći smještaj za dvoje za sedam dana za 1500 KM i više, dok u gradovima možete naći smještaj po istoj, ili nižoj cijeni, zavisno od toga kakvu uslugu želite.

Ukoliko se odlučite za ovaj put, ali su vam ove informacije bile previše za zapamtiti i ne možete se snaći u silnim rezervacijama i plaćanjima, lokalne putničke agencije srećom u svojim ponudama imaju , koji će vas koštati ukupno od 2.500 KM po osobi, zavisno od toga kako isplanirate svoje putovanje.

Putovanje iz snova nikad nije bilo bliže!

Ako je Španija vaš izbor, ali trenutno niste u finansijskoj mogućnosti da ostvarite svoju želju, možda se vaša sreća krije u Addiko Mastercard nagradnoj igri. Ako ste korisnik Addiko Mastercard® platnih kartica, te tokom jednog mjeseca u periodu od 01.06. do 30.09.2019. napravite najmanje 5 POS transakcija karticom automatski učestvujete u nagradnoj igri u kojoj možete osvojiti vaučer za putovanje u vrijednosti od 7.000 KM, što će biti sasvim dovoljno za sjajne plaže ostrva Španije, ali i Barcelonu i Andaluziju. Više detalja o nagradnoj igri potražite na addiko.ba, na likovima: https://www.addiko-fbih.ba/gradjani/kartice/addiko-debit-mastercard-kartica/ https://www.addiko-rs.ba/gradjani/kartice/addiko-debit-mastercard-kartica/