Pomoć privredi
16

Smanjenje PDV-a na pet posto za određene djelatnosti u BiH je nerealna ideja: Ne bi dozvolio ni MMF

N. V.
Ovakav načina smanjivanja PDV-a bi unio haos u sistem (Ilustracija / Shutterstock)
Ovakav načina smanjivanja PDV-a bi unio haos u sistem (Ilustracija / Shutterstock)
Zastupnici u državnom parlamentu Branislav Borenović i Mira Pekić su uputili poslaničku inicijativu da se u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju stopa PDV-a smanji na pet posto. Ideja je usvojena, no ekonomska struka poručuje da nije ostvariva.

Male su šanse da će stopa poreza na dodatnu vrijednost ovim pogođenim djelatnostima biti smanjena, a čini se da inicijativa neće proći u Domu naroda s obzirom na to da je PDV uvijek teška tema.

Iako je Borenović ovo najavio kao konačno konkretnu ekonomsku mjeru, ekonomski analitičar Željko Šain je za Klix.ba kazao da ovakav prijedlog ne bi podržao ni MMF od kojeg u ovom trenutku potražujemo 1,5 milijardi KM.

"Ne može se ishitreno raditi, ovo u sebi sadrži više politike nego ekonomije, mora se napraviti temeljit proračun, a ni međunarodna zajednica to ne bi prihvatila, kao ni MMF. Mi insistiramo na milijardu i po sredstava od MMF-a, a radimo na nečemu što MMF nikada ne bi odobrio", rekao je Šain.

Navodi da je prijedlog lijep, ali ne i realan te da bi poremetio jedan funkcionalan sistem.

"Prijedlog nije ostvariv u ovim okolnostima. Parcijalno donošenje odluke o promjeni stopa PDV-a za bilo šta u sistemu u kojem je stopa PDV jedinstvena značilo bi uvođenje nemira i nesređenog stanja u sistem koji već funkcionira", kazao je on.

Prema njegovom mišljenju potrebno je pronaći neke druge načine da se pomogne svim onim djelatnostima koje su pogođene epidemijom, umjesto smanjenja PDV-a.

"Ja jesam za detaljnu analizu i uvođenje dvije-tri stope PDV-a, ali na ovaj način bi se samo narušila harmonija, a posebno jer se ovim smanjuje priliv u budžet, a svi od budžeta očekuju da im pomogne. Ovo je po zakonu novčanih tokova nerealno", pojasnio je Šain.

S obzirom na to da npr. ugostiteljstvo nabavlja robu i od kompanija koje ne bi bile obuhvaćene ovim smanjenjem PDV-a, došlo bi do razlike između ulaznog i izlaznog PDV-a i nesklada. Predlagači vjerovatno očekuju da bi ugostitelji uštedjeli smanjenom stopom PDV-a, međutim to bi uglavnom bio mnogo veći trošak za budžet, nego ušteda za preduzetnike iz ovih oblasti.