biznis
0

Slovenski Merkur pred stečajem?

FENA
Slovenski trgovački lanac Merkur pred kritičnom je tačkom i moguće je da će ići u stečaj, kazao je predsjednik Uprave tog slovenskog poduzeća Bojan Knuplež.

Čelnik Merkura je naglasio da za sada osiguravaju plaće i doprinose zaposlenima, zaduženost prema dobavljačima drže na istoj razini kao prije par mjeseci, ali da ih ne mogu snižavati zbog problema koje imaju, prenosi portal B92.

"Kad bi banke unovčile sve mjenice, a mnogo ih uopće nije ni zavedenih, i zahtijevale plaćanje glavnica, poduzeća više ne bi bilo", rekao je Knuplež i dodao da se Merkur bliži kritičnoj tački i da je moguće da će morati u stečaj.

Do kraja 2012. godine će Merkur otpustiti 670 od 1.080 prekobrojnih radnika u Sloveniji, piše Delo.

Knuplež smatra da nema razloga da Merkuru pomaže država, dovoljno bi bilo da banke vjeruju u sanacijski program ovog poduzeća koji će im biti predstavljen krajem septembra.

"Međutim, ukoliko ga banke ne podrže i prekinu ugovor o uređivanju međusobnih povjereničkih odnosa, Merkuru bi se dogodio stečaj", kazao je Knuplež.

Poslovnu grupu Merkur čine firme Merkur kao vodeći trgovac tehničkom robom, Merstil koji nabavlja i prodaje metalurške proizvode i "Big Beng", vodeći trgovac s audio, video i računalnim proizvodima.

Ta tri poduzeća u vlasništvu imaju još 20 firmi u Sloveniji i inozemstvu, koja zapošljavaju ukupno 4.468 radnika.