biznis
48

Skok proizvodnje opijuma u Afganistanu za 43 posto

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
U proteklih godinu dana za više od 43 posto porasla je proizvodnja opijuma u Afganistanu, objavili su zvaničnici Ujedinjenih nacija.

Ured UN-a za borbu protiv droge i kriminalaca (UNODC) saopćio je da se područje na kojem se uzgaja mak, izvor opijuma, povećalo za 10 posto i sada zauzima 201.000 hektara. Bolji uslovi uzgoja rezultirali su većim prinosima po hektaru, a time i povećanjem ukupne proizvodnje.

Afganistan je najveći svjetski proizvođač supstance koja je glavni sastojak heroina. Iako je uzgoj opijuma u toj zemlji krivično djelo, on donosi velike prihode siromašnim poljoprivrednim zajednicama.

U područjima koja kontrolišu talibani proizvodnja maka se oporezuje i tako dobijaju glavni izvori prihoda za vojne aktivnosti.

Izvršni direktor UNODC-a Yury Fedotov kaže da su najnovije cifre zabrinjavajuće.

Opijum proizveden iz biljke maka koristi se za neke od najmoćnijih lijekova protiv bolova, kao što je morfin. I dok mnoge nacije proizvode za medicinske svrhe, u Afganistanu to nije slučaj, već se nezakoniti opijum prvenstveno koristi za ilegalnu trgovinu drogom, piše BBC.

Afganistanska vlada ima propise za iskorjenjivanje usjeva maka, ali je ova kultura i dalje rasprostranjena u područjima pod kontrolom vlade, a zvaničnici pred njima često zatvaraju oči jer je za mnoge poljoprivrednike to jedini način da zarade pristojan novac.

Procjenjuje se da se na jugu zemlje, u najproduktivnijim područjima, odvija 54 posto nacionalne proizvodnje opijuma.