biznis
0

Sindikat Opela protiv zatvaranja fabrika

SRNA
Sindikati zaposlenih u njemačkom Opelu, filijali američkog General Motorsa, glasaće protiv bilo kakvog plana kojim bi se odobrilo zatvaranje fabrika.

Takav prijedlog biće ponuđen u srijedu odboru direktora kompanije, prenijele su agencije.

Uprava kompanije, u okviru srednjoročnog plana razvoja posrnulog Opela, predložiće sindikatima da se izjasne o sudbini dvije fabrike, u Njemačkoj i Britaniji.

Sindikalni lideri, međutim, upozorili su da menadžment mora jasno da kaže da odbija javne špekulacije povodom zatvaranja fabrika i da održi hitan interni razgovor kako bi se spriječila dalja moguća šteta kompaniji “Opel/Vauxhall”.

Američki GM na poslovima u Evropi izgubio je milijarde dolara u posljednjih desetak godina i pokušava da zatvaranjem dva pogona i uštedama ponovo uspostavi profitabilnost kompanije na tom tržištu.

Predsjednik GM-a za Evropu Carl-Fridrich Stracke izjavio je njemačkim medijima da "zatvaranje fabrika nije na dnevnom redu".  On je kazao da GM planira da zadrži sve  fabrike do 2014. godine, ali da "nije tajna" da se traga za svim rješenjima kako bi kompanija postala profitabilna.

Direkcija Opela uložila je 11 milijardi eura u nove proizvode koji bi trebalo da se pojave na tržištu do 2014. godine. Čuvena robna marka takođe pokušava da proširi prodaju na tržištima kao što su Kina, Australija i Izrael.
Pad prodaje automobila u Evropi teško je pogodio Opel. Za dva mjeseca ove godine, isporuke u zemljama Evropske unije su pale 19,9 posto, na oko 116.000 komada, u odnosu na isti period 2011. Udio Opela u regionu spao je na šest, sa 6,9 procenata u tom periodu, dok je GM lani u Evropi izgubio 747 miliona dolara.