{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat Croatia Airlinesa najavio štrajk od utorka

S
10.5.2013. u 22:20
6
8
Sindikat Croatia Airlinesa najavio štrajk od utorka
6
Sindikat Croatia Airlinesa najavio štrajk od utorka
Koordinacija sindikata hrvatskog avioprevoznika najavila je da će u ponedjeljak, 13. maja, ispred zgrade Uprave Croatia Airlines u Zagrebu održati konferenciju za novinare na kojoj će najaviti štrajk radnika te kompanije.
Štrajk će početi u utorak, 14. maja u 6.00 sati i trajat će sve do ispunjenja zahtjeva sindikata, od kojih je ključni zadržavanje svih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz 2012. godine.

"Croatia Airlines godinama gomila gubitke i oni u 2013. godini iznose skoro pola milijarde kuna, a svi pokazatelji iz prvog tromjesečja ove godine pokazuju da će se gomilanje gubitaka nastaviti i dalje", kažu iz Koordinacije sindikata hrvatskog avioprevoznika.

Istovremeno, po svim pokazateljima, ova kompanija je daleko iza konkurentskih kompanija, njeni radnici su šikanirani, a samo u posljednjih godinu dana kompaniju je napustilo deset odsto letačkog osoblja, javljaju hrvatski mediji.

"Riječ je o problemima upravljanja kompanijom na koje sindikati kontinuirano upozoravaju posljednjih nekoliko godina i koji se sistemski ignorišu, čime je nacionalna aviokompanija dovedena pred propast, a niz linija od javnog interesa pred ukidanje, što sindikati ne mogu i ne smiju dozvoliti", kažu iz Koordinacije sindikata.

U ime Koordinacije sindikata u ponedjeljak će govoriti predstavnici Hrvatskog sindikata saobraćajnih pilota, Sindikata kabinskog osoblja aviona i Samostalnog hrvatskog sindikata zapsolenih u avioprevozu.

Iz Uprave Croatia Airlines ističu da najavljeni štrajk znači samo djelimični poremećaj saobraćaja, jer će većina putnika biti prevezena prema redu letenja aviona ove kompanije, a ostali avionima partnerskih kompanija, odnosno iznajmljenih aviona.

Konferencija za novinare najavljena je za 12.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: