0,01 KM po litru nafte
3

Šest godina otkako je uvedena taksa osigurani samo uvjeti za skladištenje nafte u Živinicama

I. Č.
Gotovo šest godina prošlo je otkako je nametnuto plaćanje takse u iznosu od 0,01 KM po litru naftnih derivata kako bi se uspostavile rezerve naftnih derivata i do sada je obnovljen samo naftni terminal u Živinicama.

Plaćanje takse u iznosu od 0,01 KM po litru naftnih derivata, definirano Zakonom o naftnim derivatima FBiH, nametnuto je početkom augusta 2014. s jednim ciljem: da se uspostave rezerve naftnih derivata. Prošlo je skoro šest godina otkako je zakon stupio na snagu, a zalihe kojima raspolaže Operator - Terminali Federacije su zanemarive. Do kraja 2019. prikupljeno je, po tom osnovu, ukupno 47.513.768 KM.

Naftni terminal u Živinicama, koji djeluje u sklopu Privrednog društva Operator - terminali Federacije, obnovljen je početkom marta 2020. godine, a u svom obnovljenom izdanju sastavljen je od spremnika za skladištenje tečnih naftnih drivata kapaciteta 5.900 kubnih metara. Hermedin Zornić, predsjednik uprave Operatora, izjavio je krajem aprila da je u Živinicama uskladišteno šest miliona litara nafte.

No, ni terminal u Živinicama ne radi u punom kapacitetu. Zornić je, prilikom svečanog otvaranja tog terminala, kazao da bi druga faza projekta u Živinicama trebala koštati 13 miliona KM.

U Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 2019. godinu navodi se da je, shodno prezentiranim izvještajima, od donošenja Zakona o naftnim derivatima, zaključno s 31. decembrom 2019. godine, prikupljeno 47.513.768 KM.

"OTF je u istom razdoblju utrošio 22.740.336 KM i to: 17.838.792 KM za troškove rada OTF-a, a 4.901.191 KM za osiguranje tehničko-tehnološke ispravnosti postrojenja i skladišta. Najveći dio utrošenih sredstava odnosi se na plaćanja za radove prve faze sanacije skladišnih kapaciteta na terminalu u Živinicama", stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH.