biznis
0

SERDA: Započeo trening za lokalne izvozne konsultante

FENA
Ambasador Holandije u BiH Karel Vosskuehler danas je u Sarajevskoj regionalnoj razvojenoj agenciji (SERDA) zvanično otvorio trening za lokalne izvozne konsultante.

Trening je organizovala Mreža regionalnih razvojnih agencija BiH u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Agencijom za promociju uvoza iz zemlja u razvoju Kraljevine Holandije (CBI).

Ova edukacija je sastavni dio petogodišnjeg programa CBI-a «Integrirani institucionalni program razvoja izvoza BiH», čiji je cilj da se identifikuju konkretni bh. proizvodi koji se mogu izvoziti na tržište EU i šire.

-Cilj je da najprije osposobimo 25 konsultanata da bismo osigurali tehničku asistenciju firmama za njihove izvozne aktivnosti i tako povećaju svoje kapacitete i prošire proizvodnju – rekao je holandski ambasador Vosskuehler.

Postojeći nivo edukacije o izvozu je, prema riječima direktora SERDA-e Ševkije Okerića, nedovoljan, s obzirom na to da imamo potencijale koji mogu izvoziti kvalitetne proizvode.

-Ovim programom holandska vlada putem svoje agencije, uz podršku VTKBiH i uz koordinaciju pet regionalnih razvojnih agencija realizira projekt vrijedan pet miliona eura – istakao je Okerić.

O značaju projekta govorili su i prvi sekretar Ambasade Holandije u BiH Jan de Boer i direktorica Regionalne razvoje agencije za regiju centralna BiH Amela Malićbegović.

U početnoj fazi educirat će se treneri za edukciju predstavnika potencijalno izvoznih firmi, a uporedo s tim će regionalne razvojene agencije educirati svoje predstavnike koji će raditi na animiranju izvoznih firmi, te institucija koje su na određeni način dužne da osiguravaju povoljan ambijent za izvozne aktivnosti.