{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SERDA: Započeo trening za lokalne izvozne konsultante

F
22.1.2007. u 15:50
0
0
SERDA: Započeo trening za lokalne izvozne konsultante
0
SERDA: Započeo trening za lokalne izvozne konsultante
Ambasador Holandije u BiH Karel Vosskuehler danas je u Sarajevskoj regionalnoj razvojenoj agenciji (SERDA) zvanično otvorio trening za lokalne izvozne konsultante.
Trening je organizovala Mreža regionalnih razvojnih agencija BiH u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Agencijom za promociju uvoza iz zemlja u razvoju Kraljevine Holandije (CBI).

Ova edukacija je sastavni dio petogodišnjeg programa CBI-a «Integrirani institucionalni program razvoja izvoza BiH», čiji je cilj da se identifikuju konkretni bh. proizvodi koji se mogu izvoziti na tržište EU i šire.

-Cilj je da najprije osposobimo 25 konsultanata da bismo osigurali tehničku asistenciju firmama za njihove izvozne aktivnosti i tako povećaju svoje kapacitete i prošire proizvodnju – rekao je holandski ambasador Vosskuehler.

Postojeći nivo edukacije o izvozu je, prema riječima direktora SERDA-e Ševkije Okerića, nedovoljan, s obzirom na to da imamo potencijale koji mogu izvoziti kvalitetne proizvode.

-Ovim programom holandska vlada putem svoje agencije, uz podršku VTKBiH i uz koordinaciju pet regionalnih razvojnih agencija realizira projekt vrijedan pet miliona eura – istakao je Okerić.

O značaju projekta govorili su i prvi sekretar Ambasade Holandije u BiH Jan de Boer i direktorica Regionalne razvoje agencije za regiju centralna BiH Amela Malićbegović.

U početnoj fazi educirat će se treneri za edukciju predstavnika potencijalno izvoznih firmi, a uporedo s tim će regionalne razvojene agencije educirati svoje predstavnike koji će raditi na animiranju izvoznih firmi, te institucija koje su na određeni način dužne da osiguravaju povoljan ambijent za izvozne aktivnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: